Recenze: R.U.R.

28. května 2012 v 17:31 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: R.U.R.
Originální název: R.U.R.
Autor: Karel Čapek
Nakladatelství: Československý spisovatel
Rok vydání: 1966 (rok 1. vydání: 1920)
Klíčová slova: drama, robot, věda, pokusy, lidé
Počet stran: 208
Věková kategorie: 13+
Reakce po dočtení: Skvěle napsaná hra od Pana spisovatele.
Věta nebo slovo vystihující knihu: Roboti!

R.U.R. aneb Rossumovi univerzální roboti. Drama o robotech a s roboty.

Vynálezce Rossum objevil způsob, jak vyrábět umělé lidi tzv. roboty. Roboti jsou využíváni jako levná pracovní síla. Jsou to umělí lidé, kteří narozdíl od lidí nepotřebují jíst, spát a nemají také žádné city.
Zpočátku se to zdá jako báječný nápad. O deset let později se ale začnou roboti bouřit a vypadá to, že chtějí ovládnout svět...
Kniha je z roku 1966, ale obálce se musí vzdát hold. Karel Čapek na přední stránce spolu s malým robotem v rukou se mi líbí a obálka mě dokázala na první pohled zaujmout a to je u knih velké plus.

Toto Čapkovo vynikající drama mi skončilo v rukou ani sama nevím jak. Útlá knížečka, z které polovinu tvoří samotné drama a druhou polovinu poté dopisy, plakáty a různé okolnosti, které vedly k napsání dramatu i reakce na něj.

Vynikající zápletka, krátké, ale výstižné dialogy a neobvyklý konec, který ne jednoho čtenáře určitě překvapí. Hlavně Čapkův jazyk je něco neuvěřitelného. Dokáže vtáhnout do děje a připadá mi dost podobný s jazykem současným. Možná je to trochu moderní myšlenkou sci-fi, kterou Čapek bezesporu použil, že je mi tato kniha tak blízká.
A abych nepěla jen chválu, tak se musím přiznat, že jsem se někdy ztrácela v dialozích a v postavách kdo je kdo (hlavně v těch mužských, protože těch ženských (přiznejme si to) tam moc není.
V celkovém hodnocení mi však kniha připadá více než dobrá.

Drama má poukázat na to, jak někteří lidé mohou být lhostejní k druhým a jít si jen za svým. Vyrábění robotů je sice fajn, ale má své následky, které mohou být pro lidstvo katastrofální. Kniha také poukazuje na to, jak se všechno za deset let dokáže změnit (ať už k lepšímu nebo k horšímu).

Už po přečtení prvních stran knih jsem věděla, že se R.U.R. zařadí mezi mé oblíbené. Jeho "nadčasovost" mě opravdu zaujala, když pomyslím, že první vydání knihy bylo roce 1920! Je to až neuvěřitelné, jak Čapek vystihl hlavní podstatu světa s roboty. Toto dílo je určitě takovým "předdílem" pro spoustu jiných literární a filmových prací 20. a 21. století.


Hodnocení od 1 do 10 (nejvyšší).
Není co dodat. Dokonalá kniha!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (1319)
Zobrazit starší komentáře

1301 borscews borscews | E-mail | 4. ledna 2018 v 6:33 | Reagovat

Делюсь своей радостью! как обыграть казино вулкан в автоматы форум слушай меня)

Я нашел интернет казино! которое легко ОБЫГРАТЬ!

[b]gamefortuna.net[/b] - тут легко окак обыграть казино вулкан в автоматы форум

Есть возможность бесплатной демо игры без регистрации и смс!
Сначала тренируемся!

И я сначала проверил на бесплатной игре - получилось выигрывать!
Пополнился на 500 рублей - и уже вывел и обналичил 48 800р. (всего! за три дня!)
Хочу чтобы побольше людей об этом узнали - и подзаработали денег)
Тем более что скоро праздники!

Я играю в кено и фортуну пробовал блек джек - думаю на любой игре получиться
главное не спешить и немного подумать.

Поделись с друзьями и родными! Расскажи им как обыграть казино вулкан в автоматы форум - пишите мне если сомневаетесь

Казино молодое - пока набирают пулл игроков - месяца два еще будет халява!
а потом неизвестно!

так что скорей скорей - грабим казино вместе))

зови друзей)

[b]Важно:[/b] легко обыграть казино фортуна только на этом сайте [b]gamefortuna.net[/b] - я пробовал почти на всех обыграть казино - и везде плохо
а этот их новый сайт - он молодой поэтому такая халява!

[b]как обыграть казино вулкан в автоматы форум этот везучих людей[/b]

1302 JuliaTor JuliaTor | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 0:44 | Reagovat

Привет всем пользователям интернет ресурса eternal-magic.blog.cz
Мне захотелось найти для себя новое интернет сообщество, так как старое место:

https://cont.ws/@newsy/767904

мне уже надоело :)
А тут я вижу много интересного.

1303 Fbdhausly Fbdhausly | E-mail | Web | 9. ledna 2018 v 22:55 | Reagovat

payday cash advance
<a href="https://paydayloans-online.us.org/">payday loans near me</a>
payday advance direct lender
<a href=https://paydayloans-online.us.org/>cash loans</a>

1304 MndAnype MndAnype | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 1:11 | Reagovat

female version of viagra
<a href="http://viagrapfhze.com/">free viagra sample pack</a>
generic brands viagra online
<a href="http://viagrapfhze.com/">generic viagra india</a> ’

1305 Gilberto58 Gilberto58 | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 15:49 | Reagovat

We imagine that barely a able paragrapher can cunning speculative fulfilled that’s nothing short of correct http://professional-essay-service.com/macbeth-essay-on-power/a-brief-manual-in-order-to-near-reading-through-with-regard-to-fictional-evaluation/ and brings the most skilfully results. Essay on adversity is the best teacher. Every online attempt writer in our network has a strong track-record of providing check in and writing assistance to students. Beggars can be choosers essay

1306 Enmuedurce Enmuedurce | E-mail | Web | 12. ledna 2018 v 21:47 | Reagovat

soft viagra
<a href=http://fviagrajjj.com/>buying viagra online</a>
viagra online sales
<a href="http://fviagrajjj.com/">free viagra samples</a>

1307 Mary65 Mary65 | E-mail | Web | 13. ledna 2018 v 18:55 | Reagovat

We take it that just a professional novelist can craft academic ease that’s nothing succinct of best http://whiteessay.com/custom-essay-writing-services/create-an-excellent-investigation-document-with-regard-to-achievement-within-college/ and brings the paramount results. Essay on badhta pradushan bigadta paryavaran. Every online effort journo in our network has a strong track-record of providing check in and penmanship assistance to students. Military college jhelum past papers bristol

1308 MbsAnype MbsAnype | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 10:52 | Reagovat

how much does viagra cost
<a href="http://newmed1onlinev.com/">discount viagra</a>
herbal viagra alternatives
<a href="http://newmed1onlinev.com/">generic viagra india</a> ’

1309 Jamespaste Jamespaste | E-mail | Web | 14. ledna 2018 v 17:12 | Reagovat

favourable site http://CulAd.com/

1310 College Paper Writer College Paper Writer | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 1:53 | Reagovat

argumentative essay <a href="https://argumentativeessay.us.com">argumentative essay</a> argumentative essay <a href=https://argumentativeessay.us.com>argumentative essay</a>

1311 Leandagep Leandagep | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 9:49 | Reagovat

There continue to be significant numbers of sacrifice games that undergo animals, balls, balloons, sports, bubbles as well as fruits within them, underneath improvement in opposition to jigsaw puzzles, army based in addition come back games that continue being all in a position less than a variety of titles involving your juvenile toward play and enjoy.House is the location where the heart is anticipated to be plus is situated. Its those little things you need to look for that you may forget about until it is too late. Daily around 6 8 times diapers are to be changed. We are promoting a range of storage products ranging from 1TB to 108 TB using the Unified Storage technology which offers better performance, scalability, reliability and good return on investment.When writing many articles, it's necessary to consider the possibility of burnout. <a href=http://www.wholesalenflfootballjerseysshop.com/>Wholesale Jerseys</a>. Regulations are less strict for these types of vehicles than they are for cars on the road and so operating them can actually be more dangerous and accident prone depending on where you use them most often.Kids will probably at the same time reason out the flood of cyberspace games.Read more about Who To Call For Komo Service.<a href=http://www.wholesalenflfootballjerseysshop.com/>Wholesale Jerseys China</a>. As long as you're following some great information like what's presented here, you should have no trouble at all making some great money and ultimately owning a legitimate and profitable business via the internet.<a href=http://www.wholesalenflfootballjerseysshop.com/>Wholesale China Jerseys</a>.Read more about Reasons You Should Consider Crane Operator Training In Tennessee. Basketball Women's Countrywide Team within the 1996 Summer season Olympics, the actual WNBA began their first season upon June 21 years old, 1997 in order to little bande.<br>Visit my site:http://www.wholesalenflfootballjerseysshop.com/

1312 Fwenfoutty Fwenfoutty | E-mail | Web | 15. ledna 2018 v 11:08 | Reagovat

discount cialis online
<a href="http://retcialis.com/"></a>
low cost cialis
<a href="http://retcialis.com/">cialis reviews</a> ’

1313 Fndfoutty Fndfoutty | E-mail | Web | Úterý v 10:24 | Reagovat

cialis 20mg price
<a href="http://cialpharmedi.com/"></a>
cialis alcohol
<a href="http://cialpharmedi.com/">cialis generic</a> ’

1314 andreuo16 andreuo16 | E-mail | Web | Úterý v 21:22 | Reagovat

Unripe naked pictures  
http://mature.xblog.in/?jayla
  adults movies film erotic erotic romance movies erotic drama erotic figures

1315 Fndfoutty Fndfoutty | E-mail | Web | Středa v 11:12 | Reagovat

best cialis price
<a href="http://haycialis.com/"></a>
order cialis online
<a href="http://haycialis.com/">cialis for sale</a> ’

1316 kuiwzo kuiwzo | E-mail | Web | Čtvrtek v 1:48 | Reagovat

Confine the fort down, will ya? http://www.canadianpharmacanada.com/ headache heat stroke
drugstore chemist
<a href="http://canadianpharmacanada.com/# ">canadian online pharmacies</a>
drugstore rx

1317 Beverlyron Beverlyron | E-mail | Web | Čtvrtek v 3:28 | Reagovat

Модная женская одежд из Европы по низким ценам
Купить можно в Санкт-Петербурге и Ленинградской области
Доставка в любую точку России
Принимаем все виды оплаты
Индивидуальных пошив платьев
http://cherryblossomsdress.ru/

1318 Loan Cash Loan Cash | E-mail | Web | Pátek v 10:20 | Reagovat

cash advance utah <a href="https://personalloans.us.org">personal loans</a> personal loans for poor credit <a href=https://personalloans.us.org>personal loans for poor credit</a>

1319 Spotloan Spotloan | E-mail | Web | Pátek v 19:26 | Reagovat

payday loans online no credit check <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> payday loans online <a href=https://paydayloansonline.us.org>no credit check payday loans</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama