Recenze: R.U.R.

28. května 2012 v 17:31 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: R.U.R.
Originální název: R.U.R.
Autor: Karel Čapek
Nakladatelství: Československý spisovatel
Rok vydání: 1966 (rok 1. vydání: 1920)
Klíčová slova: drama, robot, věda, pokusy, lidé
Počet stran: 208
Věková kategorie: 13+
Reakce po dočtení: Skvěle napsaná hra od Pana spisovatele.
Věta nebo slovo vystihující knihu: Roboti!

R.U.R. aneb Rossumovi univerzální roboti. Drama o robotech a s roboty.

Vynálezce Rossum objevil způsob, jak vyrábět umělé lidi tzv. roboty. Roboti jsou využíváni jako levná pracovní síla. Jsou to umělí lidé, kteří narozdíl od lidí nepotřebují jíst, spát a nemají také žádné city.
Zpočátku se to zdá jako báječný nápad. O deset let později se ale začnou roboti bouřit a vypadá to, že chtějí ovládnout svět...
Kniha je z roku 1966, ale obálce se musí vzdát hold. Karel Čapek na přední stránce spolu s malým robotem v rukou se mi líbí a obálka mě dokázala na první pohled zaujmout a to je u knih velké plus.

Toto Čapkovo vynikající drama mi skončilo v rukou ani sama nevím jak. Útlá knížečka, z které polovinu tvoří samotné drama a druhou polovinu poté dopisy, plakáty a různé okolnosti, které vedly k napsání dramatu i reakce na něj.

Vynikající zápletka, krátké, ale výstižné dialogy a neobvyklý konec, který ne jednoho čtenáře určitě překvapí. Hlavně Čapkův jazyk je něco neuvěřitelného. Dokáže vtáhnout do děje a připadá mi dost podobný s jazykem současným. Možná je to trochu moderní myšlenkou sci-fi, kterou Čapek bezesporu použil, že je mi tato kniha tak blízká.
A abych nepěla jen chválu, tak se musím přiznat, že jsem se někdy ztrácela v dialozích a v postavách kdo je kdo (hlavně v těch mužských, protože těch ženských (přiznejme si to) tam moc není.
V celkovém hodnocení mi však kniha připadá více než dobrá.

Drama má poukázat na to, jak někteří lidé mohou být lhostejní k druhým a jít si jen za svým. Vyrábění robotů je sice fajn, ale má své následky, které mohou být pro lidstvo katastrofální. Kniha také poukazuje na to, jak se všechno za deset let dokáže změnit (ať už k lepšímu nebo k horšímu).

Už po přečtení prvních stran knih jsem věděla, že se R.U.R. zařadí mezi mé oblíbené. Jeho "nadčasovost" mě opravdu zaujala, když pomyslím, že první vydání knihy bylo roce 1920! Je to až neuvěřitelné, jak Čapek vystihl hlavní podstatu světa s roboty. Toto dílo je určitě takovým "předdílem" pro spoustu jiných literární a filmových prací 20. a 21. století.


Hodnocení od 1 do 10 (nejvyšší).
Není co dodat. Dokonalá kniha!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (1616)
Zobrazit starší komentáře

1601 Harryfrarf Harryfrarf | E-mail | Web | 21. září 2018 v 1:09 | Reagovat

<a href=http://www.trackarting.co.uk/host/template.php?mg=1439>Boldenone Collagen Synthesis</a>
Don't use citrus fruit in your beef marinades. If you marinate meats with lemon or lime fruit juices, it often creates a mealy, grainy consistency. If you nonetheless want to have that gentle citrus fruit taste, work with a little drizzle or press of lemon or lime fruit juice right before serving the plate. This still supplies a zesty citrus fruit taste, but ensures your various meats is sensitive instead of grainy experiencing.
  <a href=http://www.urejenanaloga.si/povp/power.php?bod=219>Steroider Apotek Norge</a>
Imagining your self recalling information is really a great method by which you are able to try to recall info. You happen to be fundamentally education your brain to be able to remember goods when you foresee oneself dipping into that storage lender to tug them out at a later time. Think of it like visualizing your hands switching a doorknob prior to deciding to in fact transform it.
  <a href=http://www.jacko-fijntechniek.nl/images/banner.php?d=719-Masteron-200-Dosage-Equipoise-Rating-Primobolan-Xt/>Masteron 200 Dosage</a>
It might seem extremely appealing to fill your glass with vino all the way to the most notable. Nevertheless, a lot of people don't recognize that the proper way to assist wines is usually to complete the cup to about 1 / 3 of the way. This lets the drinker to swirl the red wine and completely deliver the flavors.
  <a href=http://www.parthelectricals.in/Sangram/libraries.php?w=952>Anavar Hi Tech</a>

1602 viagra without doctor prescription viagra without doctor prescription | E-mail | Web | 25. září 2018 v 12:32 | Reagovat

alternative asthma treatment arthritis uk
<a href=http://edwithoutdoctors.com/#>viagra without a doctor prescription</a>
symptoms of irritable bowel syndrome description of asthma
<a href="http://edwithoutdoctors.com/#">viagra without doctor prescription</a>

1603 SergioTef SergioTef | E-mail | 26. září 2018 v 4:47 | Reagovat

Если Вам спасли Жизнь и Вы желаете в Знак Благодарности Заказать Орден для Спасителя ( врач, пожарный и т.д.) обращайтесь http://spaszhizny.ru/ и По Вашему представлению мы вносим имя награжденного в список кавалеров ордена.Tel. или WhatsApp +7(985)952-0864

1604 MorrisSaH MorrisSaH | E-mail | 28. září 2018 v 20:52 | Reagovat

Protandim NRF2 is 1 million times more powerful than any antioxidant and is the best anti-aging agent. http://tkflorida.lifevantage.com There are no such products in the world. Registration in the MLM project LifeVantage, to get the best prices for ALL products of the company and the maximum of income for you contact me at t.+12487304178 Skype tatyana.kondratyeva2

1605 Marirurgy Marirurgy | E-mail | 28. září 2018 v 22:29 | Reagovat

Hello! look at my pictures http://officialles.com/mari

1606 ReneeTob ReneeTob | E-mail | Web | 29. září 2018 v 17:03 | Reagovat

https://plus.google.com/u/0/102560861863766310219/posts/MAJDpvnpQMs
Вед. 2 Здравствуйте, уважаемые гости и коллеги! Ныне наш наивный сад открыл двери чтобы выпускного бала, посвященного будущим первоклассникам!

Вед. 1 Для родителей они вовек будут малышами, а для нас они – самые умные, самые веселые, самые любознательные дети, которыми мы гордились безвыездно эти годы.

Вед 2.Пусть торжество солнца, торжество света
Сегодня входит в сей зал.
Играй же искусство для всю планету,
Мы начинаем выпускной выше раут!

Вед. 1 Солнце ласково сияет в небе,
Ветерок играется с листвой.
Ну, а нам теперь очень грустно,
Мы прощаемся с любимой детворой!

Вед 2: Зело взволнован ныне детсад.
В школу своих провожает ребят!
Сколь народу на нашем празднике!
Дайте дорогу – идут первоклассники!

Входят выпускники около музыку.

1. Есть для свете чудо лес!
В этот сад приличествовать я рад.
Здесь и летом и зимой,
Всетаки друзья мои со мной.

2. Хорошо живётся тогда!
А в саду у нас растут.
Не черешни и не груши,
Саши, Вани и Катюши.

3. Здесь живут не вишенки -
Мариночки истинно Мишеньки.
И шумят не веточки -
А Коли, Даши, Светочки.

4. Наш любимый садовод,
Всех сообразно имени зовёт.
Воспитатель наша,
С нами и поёт и пляшет

5. Помогают ей с утра
Нянечки и повара.
Бережёт здоровье наше
Медицинская сестра.

Вот который здесь чудо – сад,
Чтобы таких, ровно мы, ребят!

1607 SergioTef SergioTef | E-mail | 29. září 2018 v 21:56 | Reagovat

Protandim NRF2 is 1 million times more powerful than any antioxidant and is the best anti-aging agent. http://tkflorida.lifevantage.com Registration in the MLM project LifeVantage and to get the best prices for ALL products of the company contact me at t.+12487304178 Skype tatyana.kondratyeva2

1608 VadimProSEO VadimProSEO | E-mail | 1. října 2018 v 0:51 | Reagovat

Доброго времени! Хочу Вам предложить свою услугу в помощи продвижения вашего ресурса в поисковых системах, недорого, всего лишь за 9700 руб.

От Вас необходимо лишь ссылка на Ваш сайт и ключевые слова в текстовом файле, по которым хотите продвинуться в поиске (пример вышлю по почте, если заинтересует). Я размещаю вечные ссылки на сайтах и форумах, которые ведут на Ваш ресурс. Мною будет написана статья (размноженная и "заточенная" под Ваш ресурс), а в ней будут анкорные или безанкорные ссылки передавать Вам свой "вес", траст, и ссылочную массу. Тем самым увеличивая траст, доверие поисковиков, быстрое индексирование, рост позиций в выдаче, рост ссылочной массы и т.д...

Вся работа займет по времени 2-3 недели и Вы увидите отличный результат! Ваш сайт "оживет" в сети интернет!

100% предоплата (Принимаю по карте, Вебмани, ЯДеньги, Киви).

Списаться со мной Вы можете по почте proxrum$@$mail.ru с темой "ПРОДВИЖЕНИЕ САЙТА ПО СКИДКЕ" (удалите пожалуйста два символа $). У меня нет выходных, я не компания. Я частник! И работаю, стараюсь, как для себя!

P.S. Будет супер, если у вас на сайте имеется счетчик Яметрики (там есть важные ключевые фразы) и у Вас есть более удобная связь (скайп, аська, или же вайбер). Спасибо!

С Уважением!

1609 kararf11 kararf11 | E-mail | Web | 3. října 2018 v 1:54 | Reagovat
1610 Jameswef Jameswef | E-mail | Web | 3. října 2018 v 7:19 | Reagovat

продвижение и поисковая оптимизация сайтов seo По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777мы с удовольствием ответим на все интересующие вас вопросы...Анализ вашего интернет-проекта бесплатно

1611 katharineqj3 katharineqj3 | E-mail | Web | 7. října 2018 v 21:16 | Reagovat

Adult blog with daily updates
   www best movie mary jane shoes for baby older men beach  
http://dailyfeminisation.yopoint.in/?blog.katarina
  hair remover man for sale johannesburg games y8 online the theory of psychoanalysis old gay sex video cute boy baby names prnu izle ladies occasion dresses

1612 carlasr69 carlasr69 | E-mail | Web | Pátek v 10:22 | Reagovat

Delivered pictures  
erotic shows erotic india free exotic stories erotic women thirteen erotic ghosts    
http://matures.net.erolove.in/?destiny  ;
  erotic publishers erotic gifts erotic science fiction vampire erotic erotic lounge cd

1613 Bad Credit Bad Credit | E-mail | Web | Pátek v 15:14 | Reagovat

short time loans <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">bad credit loans direct lenders</a> credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>poor credit loans guaranteed approval</a>

1614 canadian pharmacy canadian pharmacy | E-mail | Web | Pondělí v 22:54 | Reagovat

chocolate allergy chlorine allergy
<a href=http://canadian-drugstore.us.org >canadian pharmacy</a>
allergy for kids hair loss female
<a href="http://canadian-drugstore.us.org">canadian pharmacies</a>

1615 sonyahs11 sonyahs11 | E-mail | Web | Úterý v 12:45 | Reagovat

My new web outline:
http://melvin.go.telrock.net

1616 rhodauf4 rhodauf4 | E-mail | Web | Včera v 1:59 | Reagovat

Assignment page moved:
http://bridgett.web.telrock.net

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama