Recenze: Erebos - Hra, která zabíjí

5. srpna 2012 v 15:30 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: Erebos - Hra, která zabíjí
Originální název: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Překlad: Karolína Kousalová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011 (v originále 2010)
Klíčová slova: počítačová hra, sci-fi, napětí, boj, nebezpečí
Počet stran: 319
Vydání: první
Věková kategorie: 15+
Věta nebo slovo vystihující knihu: Vstup nebo se vrať. Toto je Erebos.

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství Fragment!

Nick je obyčejný kluk, který má obyčejné zájmy. Jako každý jiný chodí do školy, sportuje a tráví čas u počítače. Jednoho dne se ale něco změní. Ve škole se děje něco divného. Plno lidí je nemocných a ti ostatní jsou tišší než obvykle. Co se to děje?
Nickovi je přisouzeno to zanedlouho zjistit. Toto vše má na svědomí jediná věc. Erebos. Šest písmen, které změní život většině lidé ze školy. Ale co že to vlastně je? Erebos je počítačová hra. Bohužel, ale ne ledajaká. Erebos se totiž hraje i ve skutečném světě, mezi skutečnými lidmi, mezi skutečnými věcmi. Erebos je hra, kde každý hraje sám za sebe. Je to velmi nebezpečné a možná je to právě to, co na tom všechny tak fascinuje.
To, co vypadá zpočátku jako obyčejná počítačová hra, se postupem času změní na závod s časem, člověk může zaplatit i daní nejvyšší. Svým životem.

Abych pravdu řekla, tak jsem až doposud o této knize neslyšela. Dozvěděla jsem se o ní až přes recenzní výtisk od Fragmentu. Anotace zněla celkem slibně, tak jsem si řekla, proč to nevyzkoušet. A že to byl dobrý tah, tak o tom není pochyb.
Erebos mě opravdu dostal.

Originální námět, kdy si autorka pohrála s tím, že počítačovou hru převedla do reálného světa, ale zase ne tak docela. Žádná levná adventura to určitě není. Dále byla velmi zajímavě a poutavě popsaná krajina a postavy v počítačovém Erebosu. Bylo to dokonce vylíčeno tak opravdově, že jsem u knihy často měla dojem, že svět Erebosu je opravdu skutečný. A to byl jistě i záměr autorky. Vždy jsem si musela říci: "Tohle není svět, tohle ja hra," a nebo naopak.
Co se mi také velmi líbilo byla návaznost děje. Všechno to do sebe zapadalo. I když na začátku knihy byly velké otazníky nad hrou, tak děj plynul a ani na chvíli jsem se nepřistihla, že bych se u knihy nudila. Ale opravdu nejlepší jsou závěry. Prostě, jak to všechno začne do sebe zapadat, mizí otazníky a přibývají záchytné body, o které se můžete opřít. V této knize výborně zpracované a musím říct, že až do poslední chvíle jsem nevěděla, co si o Erebosu vlastně myslet. Jaký je vůbec jeho účel.

Musím se přiznat, že i já jsem si celou tu dobu chtěla Erebos zahrát. I když sama musím přiznat, že jsem si co chvíli říkala, že jsem šťastná, že ho nehraji, protože takovému nebezpečí bych se rozhodně vystavit nechtěla.

Ráda bych něco málo také napsala k obálce. Obálka je rudě červená, takže téměř nepřehlédnutelná a to je jenom dobře. V knihkupetví ji určitě nepřehlédnete. Na druhou stranu, kdybych viděla jen obálku a nevěděla, o čem kniha je, tak nevím, jestli bych ji vůbec vzala do ruky. Obálka mi totiž připomíná spíš nějaké válečné, bojovné téma. Ono to svým způsobem je nějaký boj, ale ne takový, který si pod touto obálkou představím.

A teď něco málo k postavám. Hlavním hrdinou byl Nick, i když vlastně mi přišly hlavní všechny postavy, které se v knize objevovaly, tak nás celou knihu doprovází opravdu Nick. Tento chlapec mi přijde velmi sympatický. I když musím přiznat, že jsem si ho vždy představovala krátkovlasého a v knize je vylíčen jako dlouhovlasý, ale myslím, že to není zase až tak podstatné. Je to sportovec, což je určitě skvělé. Erebos ho vtáhne jako každého a doslova mu také učaruje. Hraje ho dnem i nocí a někdy překračuje své meze. Ale v knize jde vidět, že Nick ví, kde končí hra a a začíná nebezpečí a to z něj dělá kladného a chytrého hrdinu, který, ač pod vlivem Erebosu, si stále zachoval zdravý rozum.
Pak je tady Emily. Sympatická slečna, která se mimochodem Nickovi líbí. Je to chytrá a hezká holka, která se jen tak ničeho nezalekne. Ale narozdíl od svých vrstevníků, jako jedná z mála, nepodlehne kouzlu Erebosu. Zachovává si chladnou hlavu a to se mi na ní hrozně líbí. I když je lákadlo vskutku velké, Emily mu odolá a ode mě si vyslouží palec nahoru.
Dále jsou tady jejich spolužáci, jako jsou Brynne, Jamie, Colin a nebo Helen, kteří jsou taky světem Erebosu dotknuti. Ať už přímo nebo nepřímo.

Závěrem bych chtěla napsat, že kniha je opravdu velmi poutavá a čte se doslova jedním dechem. Pořád čekáte, co bude dál, říkáte si, že teď se to musí stát a ono se to pořád ne a ne stát.
Opravdu zajímavá trochu sci-fi, trochu fantasy a trochu prostě kniha z obyčejného světa obyčejných dětí z obyčejého Londýna, kterým do života vstoupí neobyčejná hra.


Hodnocení od 1 do 10 (nejvyšší).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Em Age Em Age | Web | 5. srpna 2012 v 15:31 | Reagovat

Tuhle knížku jsem dostala od serveru Krásná.cz, když mi zveřejnili životní příběh, ale ještě jsem se bohužel nedostala k tomu, abych si ji přečetla.

2 SeaColor* SeaColor* | Web | 5. srpna 2012 v 15:33 | Reagovat

tuhle knížku neznám...

3 TaÁďa TaÁďa | Web | 5. srpna 2012 v 15:33 | Reagovat

:) vypadá to dobře

4 Es Es | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 16:26 | Reagovat

Nikdy som o tejto knihe nepočula, a nejako mi nejde dokopy počítačová hrat v živote... neviem, možno to raz skúsim prečítať :P

5 Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz | Web | 5. srpna 2012 v 16:52 | Reagovat

neznám :)

6 Katie* Katie* | Web | 5. srpna 2012 v 17:34 | Reagovat

tvá recenze mě k této knížce zlákala,ale stále si nejsem jistá,jestli by to pro mě bylo to pravé.námět je zajímavý,ale já jsem spíše na takové ty fantasy romány :D budu si to muset promyslet,ale myslím,že si tuhle knížku zařadím mezi ty,které bych si jednou ráda přečetla :)

7 Sinead Sinead | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 18:17 | Reagovat

o tejto knihe som si už čítala a veľmi sa mi páči ten nápad. Páči sa mi tá postava Emily, pekne si ju opísala. :-)

8 Kristen Kristen | Web | 5. srpna 2012 v 22:16 | Reagovat

Na tuhle knížku se chystám, ale nejdřív musím počkat až na mě u nás v knihovně vyjde řada. :-) Zaujala mě už samotnou obálkou a následně i anotací. Můj zájem pak stoupl díky recenzím, které knihu chválily, stejně jako ta tvoje. :-) Tak uvidím, jak se mi to bude líbit. :-)

9 Gabrielle Gabrielle | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 22:46 | Reagovat

Jeee, moc hezká recenze! =) Se vším souhlasím, Erebos byl naprosto super.. =)
Jinak kde bydlíš v Beskydech, pokud se můžu zeptat? =) Nejsi náhodou někde poblíž Morávky? :D

10 Rézi Rézi | Web | 6. srpna 2012 v 0:06 | Reagovat

Upřímně o této knize jsem nikdy neslyšela, ale já o většině novinek (tím myslím i knihy, které vyšly v roce 2010) většinou nevím. Většinou čtu starší díla, ale občas mi mamka se sestrou něco "vnutí" a je se nestačím divit, jak je to perfektní .-) Napsala se moc hezkou recenzi, která mě zaujala...:-)

11 Nikkie Nikkie | Web | 7. srpna 2012 v 15:46 | Reagovat

Ahoj, na blogu mám informačný článok, dúfam, že si ho prečítaš ;) http://freemous.blog.cz/1208/odchadzam-pozastavujem :D

12 Míms Míms | E-mail | Web | 7. srpna 2012 v 19:46 | Reagovat

Máš nádherný blog :)

Ps: Prosím zahlasuješ tu za Justina? http://myself-romi.blog.cz/1208/sonc-2-kolo-vyhodnotenie-nova-anketa
Hlasuje sa až v 2. ankete a budem ti moc vďačná :))

13 susan susan | Web | 8. srpna 2012 v 11:17 | Reagovat

Wow no docela mě to nadchlo...možná se kouknu jestli není u nás v knihovně:))

14 Pepe* Pepe* | Web | 8. srpna 2012 v 19:08 | Reagovat

U mňa na blogu je jeden dôležitý článok, ak si si ho ešte nečítala, tak si ho prosím ťa prečítaj --> http://beauty-ashleytisdale.blog.cz/1208/9-8-12-8-hiatus-praha :)

15 Eborah Eborah | Web | 9. srpna 2012 v 13:55 | Reagovat

Tuhle knížku neznám,ale četla na ni spoustu recenzí,takže bude asi dobrá:)
Nejsem si na 100% jistá,ale myslím že ji mají u nás v knihovně,takže se poptám:D

16 Claris* Claris* | Web | 9. srpna 2012 v 15:58 | Reagovat

už dlouho si ji chci přečíst, ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala... :)

17 susan susan | Web | 9. srpna 2012 v 17:49 | Reagovat

Tak knížku mám objednanou v knihovně, tak se na to těším:))

18 Mugglespace Mugglespace | Web | 10. srpna 2012 v 9:08 | Reagovat

Hm, zní mi to trochu jako Stormbreaker, nápadem, ale knihu jsem nečetla, tak nemám právo soudit. Ale žánrově to není můj šálek čaje.
Každopádně recenze skvěle napsaná :)

19 -M -M | Web | 11. srpna 2012 v 10:13 | Reagovat

Ahoj, nesnáším též tyhle reklamy, ale chtěla jsem se zeptat, jestli tě baví číst příběhy?.. Rozjela jsem druhý blog, kam píšu své povídky, pokud bys chtěla, budu jedině ráda, když si něco přečteš a napíšeš upřímný komentář... Děkuji.

Jinak dokonalý blog.. určitě se na ty recenze podívám a něco přečtu.. !! :-) Úžasný !! :-)

20 Sajunka Affs ♥ | Hilary-Duff | Sajunka Affs ♥ | Hilary-Duff | | Web | 11. srpna 2012 v 11:19 | Reagovat

Zdravíčko...Byla bych moc ráda, kdyby sis přečetla článek na mém blogu. Právě jsem zveřejnila adresu svého nového blogu so-hilary.blog.cz a moc nerada bych o tebe jako Affs přišla,jestli by sis mě prosím přepsala. Děkuju moc :-)

21 E' E' | Web | 12. srpna 2012 v 21:38 | Reagovat

Zní to fakt zajímavě.. Teď jsem hodně dlouho nic nečetla, hlavně proto že mě vážně máloco zaujme, ale tuhle bych snad mohla dočíst do konce :D

Btw. Nechtěla by ses zúčastnit SONBu? :) (http://sunbulb.blog.cz/1208/sonb-1)

22 MaCi MaCi | Web | 13. srpna 2012 v 11:24 | Reagovat

jsem zpět :)

23 Pepe* Pepe* | Web | 13. srpna 2012 v 13:30 | Reagovat

Už som späť na blogu :)

24 Baška Baška | Web | 16. srpna 2012 v 12:21 | Reagovat

Pridaj si nás aj ty na facebooku: http://pll-4u.blog.cz/1208/nasa-stranka-na-facebooku

25 Gwinney- ADMIN ♥ Gwinney- ADMIN ♥ | Web | 17. srpna 2012 v 0:01 | Reagovat

wooow četla jsem kousek ale musí to být zajímavé + píšeš to tak že bych to začala číst sama :D jen se chci zeptat ty výtisky pak vracíš?

26 Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz | Web | 17. srpna 2012 v 12:59 | Reagovat

Ahoj, problém s internetem je vyřešen, už máme Wi-Fi, takže by ani v budoucnu ty problémy nastat neměly.

Ovšem na blogu je zase hiatus, protože dneska odjíždím do Chorvatska. Byla bych ráda, kdyby sis přečetl/a toto: http://ian-somerhalder.blog.cz/1208/hiatus-again-17-8-26-8#komentare

Děkuji a promiň za zkopírovanou zprávu. Lexi

27 Lucy* Lucy* | Web | 17. srpna 2012 v 14:36 | Reagovat

ahoj na blogu je vyodnotenie kontroly affs: http://lucillehale-fan.blog.cz/1208/vyhodnotenie-kontroly-affs
prepáč za skopírovaný komentár! :)

28 Katie* Katie* | Web | 17. srpna 2012 v 18:29 | Reagovat

prosím přečti si tento článek, omlouvám se za zkopírovaný komentář

http://justa.blog.cz/1208/nove-roztrideni-affiliates

29 Lucy* Lucy* | Web | 19. srpna 2012 v 11:37 | Reagovat

Ahoj bola by som rada ak by si si prečítala tento článok: http://lucillehale-fan.blog.cz/1208/neni-cas

30 Nat  .lKen Nat .lKen | E-mail | Web | 28. dubna 2017 v 11:45 | Reagovat

He doesn’t know French at all. I don’t like it at all.

Let go of my hand or I’ll call the guard.

31 Ремонт холодильников lKen Ремонт холодильников lKen | E-mail | Web | 9. května 2017 v 16:30 | Reagovat

I have seen this kind of design for the first time.This is unique indeed. It gives you the perfectly punk look. I’ll definitely give these a try.
Awful!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama