Recenze: Milénium: Muži, kteří nenávidí ženy

30. září 2012 v 16:09 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: Milénium: Muži, kteří nenávidí ženy
Originální název: Män som hatar kvinnor
Autor: Stieg Larsson
Překlad: Azita Haidarová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2010 (v originále 2005)
Klíčová slova: detektiv, vražda, Švédsko,
Počet stran: 536
Vydání: druhé (dotisk)
Věková kategorie: 15+
Věta nebo slovo vystihující knihu: Konsekvenční analýza.

Mikael Blomkvist je novinář v časopise Milénium. Je to obyčejný chlápek, který žije ještě obyčejnější život a řeší obyčejné věci. Mimo to, že spí se svou vdanou kolegyní Erikou, se jeho život nijak výrazně neliší od jeho vrstevníků. Jenže, jak už to tak chodí, tak v tu nejneočekávanější dobu přijde velice zajímavá nabídka, která se prostě neodmítá. Mikael ji přijmea tímto gestem se rozplétá řetězec událostí, které vyvrcholí ve velké finále prvního dílu Milénia.

Blomkvist je totiž povolán Henrikem Vangerem, aby vyřešil desítky let starý kriminální případ, který zasáhl do rodiny Vangerů jako blesk z čistého nebe. Mikael má na vyřešení rok a ocitáme se spolu s ním na první pohled ve zcela bezvýznamné městě Hedestad. Navíc, když se po boku Mikaela Blomkvista objeví mladá Lisbeth Salanderová, která je jeden z nejlepších detektivů a hackerů vůbec, věci začnou nabírat nečekaný spád a o nikom nemůžeme tvrdit, že by byl zcela nevinný. Podezřelými se stávají téměř všichni a nezáleží na věku či pohlaví.
Vydejme se spolu s Blomkvistem po stopách 40 let starého zločinu, který ani v dnešní době není tak zapomenutý, jak by se na první pohled zdálo.

"Nyní jsme se dostali k vlastní příčině toho, proč jsem si vás pozval. Chci, abyste zjistil, kdo z naší rodiny zabil Harriet Vangerovou..."

Přiznám se bez mučení, že jsem mnoho knih tohoto typu nečetla. Myslím tím detektivek. Pokud nepočítám detektivní thrillery od Browna a možná pár příběhů od Kinga (který má spíše hororové příběhy), tak je to asi jediný detektivní román.

Mikael se na chvíli zarazil. Poprvé vědomě připustil, že Harriet Vangerová byla zavražděna.

Ze začátku jsem se trochu obávala počtu stran. Přece kniha má přes 500 stránek a to už v dnešní době nejrůznějších technologií spadá do kategorie pro knihomoly a fandy knih.
Na knihu jsem ale vždy slyšela pozitivní reakce, a tak jsem neváhala a vzala ji do ruky. Pop pravdě řečeno jsem ani nevěděla, že je to detektivka. Pod názvem si můžete představit spoustu věcí a já si je také představovala.

A teď již k samotné knize. Po celkem zdlouhavém začátku, kdy se vám vymstí, pokud nejste fandové ekonomiky a fyziky, se konečně dostáváme k samotnému ději. V první části knihy jsou dvě vyprávěcí roviny. Jedna popisovala osudy Mikaela Blomkvista a druhá osudy Lisbeth Salanderové. Zhruba v půlce knihy již děj vplyne do jedné roviny, aby se na koci zase "rozdělil".

Lisbeth Salanderová si byla vědoma toho, že její klid je pouze zdánlivý a že nad svými nervy ve skutečnosti nemá kontrolu.

Pokud vás některé kniha opravdu zaujme, tak si většinou přejete být součastí děje. Musím uznat, že v této knize jsem si to opravdu přála. Autorův styl psaní, jeho jazyk, popisy věcí a okolí a všechno dokola knize přidávají tu pravou atmosféru.
I když....být v detektivce, kdy se vám každou chvíli může stát, že vás někdo napadne, zbije a v nejhorším případě i zabije asi není ta pravá idylka. Přesto tady si přejete být hlavními postavami a zažívat jejich nebezpečná dobrodružství.

Byl to podivný pocit, probudit se do absolutního ticha. Mikaelovi trval přechod z hlubokého spánku do úplného probuzení zlomek vteřiny a pak tiše ležel a naslouchal.

Příběh je celkem jednoduchý, i když se občas může stát, že se v knize ztratíte, tak se většinou opět najdete.

Skvělé na detektivkách je, že příběh zde plyne a většinou dost svižně. Pořád se něco děje, někdo nachází důkazy atd... Kniha Muži, kteří nenávidí ženy má přesně tyto vlastnosti. Občas jsem si sice říkala, že je to opravdu dlouhé, ale všechny činy v této knize mají své důsledky. Líbí se mi propracovanost textu, kda vše na sebe navazuje. Autor má příběh perfektně promyšlený a přesně ví, co která postava má udělat.

Pokud tedy si máte alespoň trochu co říct s tímto žánrem, tak bych vám knihu doporučila a počítejte s výsledkem, že určitě nebudete zklamaní.


Knize dávám v hodnocení 9 bodů z 10.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Gabrielle Gabrielle | E-mail | Web | 30. září 2012 v 16:27 | Reagovat

Děkuju za pochvalu laye.. =)
Mamka četla všechny tři knihy a taky se jí to líbilo, ale mě to nějak neoslovilo.. :/

2 Nataly Nataly | Web | 30. září 2012 v 16:38 | Reagovat

promiň, že nepíši k věci, ale mohla bych se zeptat, kde jsi sehnala knížku Pretty Little Liars a za kolik? ráda bych si jí přečetla též :)

3 Katie* Katie* | Web | 30. září 2012 v 16:39 | Reagovat

Já bych si tuto knížku chtěla jednou přečíst, ale zatím je u nás v knihovně půjčená :D Ale viděla bych to asi na dobu, kdy budou prázdniny nebo tak... Jsem ráda, že jsi napsala tuto recenzi, alespoň si mi tak více přiblížila o čem kniha je :) A taky si ji určitě přečtu :)

4 Lucie Lucie | Web | 30. září 2012 v 17:42 | Reagovat

Skvělá knížka,mám ji celou přečtenou=)
Našla jsem ji na ulož to cz:D
Milenium -Muži, kteří nenávidí ženy.pdf

5 sherylinlee sherylinlee | E-mail | Web | 30. září 2012 v 17:55 | Reagovat

Vaou, máš to tu úžasne prerobené. Veľmi sa mi to páči.

6 Bety Bety | Web | 30. září 2012 v 19:00 | Reagovat

Spoustu lidí už mi ji doporučovala. Po přečtení tvé recenze namířím buď do knihkupectví nebo knihovny. :-)

7 Rézi Rézi | Web | 30. září 2012 v 21:43 | Reagovat

S velkou ostudou přiznávám, že jsem knihu nečetla a bohužel se k tomu asi jen tak nedostanu - teď musím přečíst deset Jirásků a dvě knížky z Dějin od Palackého. Tak mám o zábavu určitě do listopadu a to minimálně postaráno :-)

8 Mugglespace Mugglespace | Web | 1. října 2012 v 8:36 | Reagovat

Tato kniha je dokonalá, naprosto ji miluji. Je napínavá. Je realistická. Je inteligentní. Kdo by se do Mikaela nezamiloval. Celá trilogie je opravdu úžasná a je opravdu opravdu škoda, že jsme o tohoto autora přišli tak brzy.

9 miss VeЯůů~ miss VeЯůů~ | Web | 1. října 2012 v 16:31 | Reagovat

JOjo,přesně :D.
JInak vypadá to vážně dobře,ikdyž teda slyším o  ní poprvé :).

10 - monika - - monika - | E-mail | Web | 1. října 2012 v 16:48 | Reagovat

děkuji :-)

11 Snapeova Snapeova | Web | 2. října 2012 v 12:41 | Reagovat

zní to zajímavě, třeba jí jednou zkusím, teď mám, ale v plánu knížek dost :)

12 Sinead Sinead | E-mail | Web | 2. října 2012 v 16:25 | Reagovat

tá kniha sa mi neskutočne páčila a máš pravdu s tými stranami, fakt som sa najprv obávala ale hneď som sa do toho začítala a všetky tri knihy som prečítala dosť rýchlo. Čo hovoríš na postavu Lisbeth? Podľa mňa je to jedna z najoriginálnejších ženských charakterov. :-)

13 Natalii © G-A Natalii © G-A | Web | 2. října 2012 v 19:12 | Reagovat

vypadá to neskutečně zajímavě:)) ale asi by mě to nebavilo ://

14 misalka♥ misalka♥ | Web | 2. října 2012 v 21:04 | Reagovat

ahojky nechceš spratelit???

15 Katie* Katie* | Web | 2. října 2012 v 21:13 | Reagovat

Wendulko, musím ti prostě napsat o radu :D, protože ty bys mi mohla pomoct asi ze všech nejvíc... Zkouším jednu soutěž, kterou uspořádalo nakladatelství martinus.cz a skončila jsem na 16.bodu - potřebuju najít jednu knihu, ke které sedí indície "krajina oveček - dobrodružství - dva ostrovy." Nějaké teorie? :D

16 Katie* Katie* | Web | 2. října 2012 v 21:29 | Reagovat

JJ má to být knížka s těmito indíciemi a co jsem četla komentáře ostatních soutěžících, tak psali, že nad tím taky dlouho přemýšleli a nakonec zjistili, že odpověď je hrozně primitivní nebo co :D Já si myslela, že by to mohlo být něco s Odysseem, ale nakonec se ukázalo, že jsem si to myslela špatně :D Ale i tak děkuju :) Třeba na něco příjdu zítra :)

17 Gabrielle Gabrielle | E-mail | Web | 2. října 2012 v 21:48 | Reagovat

Děkujii =)
Jinak vidím, že právě čteš Kuře melancholik.. :D Je to dobré? Taky jsem to měla číst, ale pak jsem si jako povinnou /libovolnou/ četbu vybrala radši Postřižiny,.. :D

18 - monika - - monika - | Web | 3. října 2012 v 8:04 | Reagovat

díky :-)

19 Claire Claire | Web | 3. října 2012 v 8:55 | Reagovat

tak já slyšela pouze o filmech :-)

20 Gabrielle Gabrielle | E-mail | Web | 3. října 2012 v 14:28 | Reagovat

Aha, děkuju.. =) Radši jsem si asi měla vvybrat to Kuře než postřižiny,.. :D
Jinak napsala jsem ti mail, tak se kdyžtak mrkni.. ;)

21 Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz | Web | 3. října 2012 v 15:22 | Reagovat

Kratičká recenze :D

22 Pepe* Pepe* | Web | 4. října 2012 v 17:03 | Reagovat

Túto knihu ešte nepoznám :) Vyzerá veľmi zaujímavo, ale škoda, že ja knihy moc nečítam, skôr uprednostňujem filmy :D

23 Rézi Rézi | Web | 4. října 2012 v 19:58 | Reagovat

Tak to máte také dost četby. Já jsem minulý rok studovala dvě školy a to jsem měla na rok 80 knížek a úplně mi z toho hrabalo :-D

24 susan susan | Web | 5. října 2012 v 14:09 | Reagovat

No knížku jsem nečetla, ale už dlouho o tom uvažuji a tvoje recenze mě utvrdila v tom, že si to musím půjčit co nejdřív:)

25 Bety Bety | Web | 5. října 2012 v 15:42 | Reagovat

Přesně je to vážně síla. A díky za názor.
Ke knížce jsem se ještě nedostala, protože toho mám hodně ve škole.. Takže jsem si řekla, že čtení nechám na jindy. Ale když jsem v knihkupectví viděla školu noci 9. díl, který nedávno vyšel, musela jsem ji ihned koupit a už ji mám přečtenou.
Četla jsi tuhle sérii? Jestli ne, fakt doporučuju, i když Vampýrská akademie je lepší, když teď mluvím o těch upírech. :D

26 Miška* Miška* | E-mail | Web | 5. října 2012 v 17:22 | Reagovat

Sú posledné dni na zapojenie sa do projektu BRUNO MARS BIRTHDAY PROJECT. Prosím zapoj sa:) http://brunomars-fansite.blog.cz/1210/happy-birthday-bruno-mars-project#komentare

27 Minty Minty | Web | 5. října 2012 v 19:39 | Reagovat

Ahoj, prepáč, že otravujem, ale videla som na veľa blogoch "Spolupracujem s..." a tak sa chcem opýtať, ako tá spolupráca funguje a v čom  spočíva. Bola by si veľmi dobrá a k by si mi poradila, ďakujem. :)

28 Angel Darkwood Angel Darkwood | Web | 6. listopadu 2012 v 21:41 | Reagovat

Já jsem ráda, že jsem ten začátek překousala. Kdybych si tu knihu vybrala sama, tak ji nejspíš v průběhu toho odložím, ale tak nějak jsem pořád věřila kamarádovi, který z ní byl naprosto nadšený a čekání se mi opravdu vyplatilo. Je to skvělá kniha.

29 Rrepair lKen Rrepair lKen | E-mail | Web | 28. května 2017 v 20:29 | Reagovat

I found out that Maria left town.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama