Recenze: Železný král

26. října 2012 v 13:59 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: Železný král
Originální název: The Iron King
Autor: Julie Kagawa
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012 (v originále 2010)
Klíčová slova: fantasy, jiné světy, nadpřirozené bytosi, Amerika
Počet stran: 366
Vydání: první
Věková kategorie: 13+
Věta nebo slovo vystihující knihu: Človek si nikdy nemůže být jistý, s kým se stýká.
Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji Knižnímu klubu!

Jmenuji se Meghan Chaseová. Zítra mi bude šestnáct let. O tomhle magickém věku bylo napsáno nespočet písní. Najdu pravou lásku a hvězdy budou zářit jen pro mě. Ale já vím, že nic z toho se nestane.


Meghan má však před sebou docela jinou budoucnost. Jednoho dne se od svého dobrého přítele Robbieho dozví, že její mladší bratr Ethan byl unesen a že místo něj podstrčily nadpřirozené bytosti dvojníka. Meghan se musí rozhodnout, co bude dál. Jetli bude dál žít svůj život, jakoby se nic nestalo a nebo se vydá k Ldetnímu dvoru Ethana najít. Meghan se samozřejmě rozhodne pro druhou možnost a spolu se svým přítelem Robbiem se vydá do Férie hledat svého mladšího bratra. Na jejich dobrodružné cestě se ovšem setkávají s různými překážkami a bytostmi, které z Férie pocházejí.

Stručná (a doufám, že jasná a přehledná) anotace knihy, která se mi v poslední době dostala do rukou. Poslední dobou čtu celkem dost fantasy knih, takže jsem si říkala, že by Železný král mohl být zajímavou novotou v tomto žánru.

Hlavní nápad knihy se mi líbí. Hlavní hrdinka - dívka ze současného světa se najednou ocitá ve světě jiném plném různých lidí a zvířat, které ho obývají. Hledá svého mladšího bratra, který byl do Férie unesen. Hlavní otázkou je zde proč? Proč byl Ethan unesen do Férie. Samozřejmě to mé něco společného s Megan a to něco je dost zásadní pro děj celé knihy. Meghan totiž (ač se to zdá neuvěřitelné) je dcerou Letního krále. A že o tom neměla za celý svůj šetnáctiletý život ani potuchy, nemusím snad zdůrazňovat.
Co se mi na knize zdálo skvělé byly popisy Férie a jeho obyvatel. Na fantasy knihách je to právě jeden z faktorů, které vyhledávám. Dokonalé popisy krajin a postav, pokud jsou opravdu dobře napsané, vám totiž dají hrozně moc, ale ne příliš, takže i vaše fantazie musí zapracovat.

Na druhou stranu musím uznat, že jsem si celkem často při čtení této knihy připadalo, jako bych ji už někdy četla. Velkou zásluhu má na tom skříň, přes kterou se Megan dostala do Férie (ano, pokud zde vidíte podobnost s Letopisy Narnie, tak se nemýlíte), dále mluvící kocour Grim, který až nápadně připomíná Šklíbu z Alenky v říši divů.
Přijde mi, že autorka si ce přišla s nápadem, ale použila i nápady jiných (ač možná i nevědomě). Bystrý čtenář si však dozajista podobností všimne.
K jazyku knihy snad jen dodat to, že se četla velmi čtivě a určitě se bude líbit i mladším čtenářům.

Hlavní hrdinku Megan hodnotím tak půl na půl. Typický kladný hrdina, který by pro záchranu svého bližního udělal všechno na světě. Samozřejmě v knize objevíme i přehnanou odvážnost hrdinky. Tento faktor je zejména v novodobé literatuře velmi oblíbený, avšak setkává se s více či méně negativní kritikou ze strany recenzentů.

Nemohu se alespoň slůvkem nezmínit o knižní obálce. Velice mě zaujala barevná laděnost do zelena a modra a myslím, že přesně vystikuje podstatu i děj knihy.


Závěrem bych dodala, že tato kniha jako celkem nebyla vůbec špatná. Také bych ji doporučila spíše mladším čtenářům, kteří se alespoň trochu o fantasy žánr zajímají.
Mně osobně se kniha líbila, ale byly zde jisté části, které jsem jí vytkla (viz výše), takže proto knize dávám 8 bodů z 10.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Satan Satan | Web | 26. října 2012 v 14:06 | Reagovat

ZLO TA SLEDUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 Lucie Lucie | Web | 26. října 2012 v 14:19 | Reagovat

Velmi zajímavá knížka,když ji někde natrefím,tak si ji ráda přečtu=o)

3 Snílek Snílek | Web | 26. října 2012 v 14:26 | Reagovat

Myslím, že by mě mohla zajímat. Mám ráda fantasy. Pěkná recenze :-)

4 Em Age Em Age | Web | 26. října 2012 v 14:27 | Reagovat

Teda, podobnost s ostatními knihami by mi asi byla na obtíž a nelíbila by se mi, ale podle názvu a obálky bych se nad touto knihou určitě v knihovně nebo v knihkupectví pozastavila. :-)

5 Katie* Katie* | Web | 26. října 2012 v 14:46 | Reagovat

Tuhle knížku jsem viděla v tvém menu, našla jsem si popis a kniha se mi zalíbila, tak jsem si řekla, že si ji přečtu a budu si ji přát k svátku nebo k Vánocům... Ale teď teda nevím, jestli by bylo lepší si počkat, až bude v knihovně a půjčit si jí :D Já mám fantasy romány moc ráda, ale na druhou stranu už to není, co to bývávalo... Takže tě prosím o radu - koupit si ji nebo radši půjčit v knihovně? :D

6 susan susan | Web | 26. října 2012 v 15:02 | Reagovat

Já si připadám jak děsněe neznalec knih, když vidím, co vše si četla a co mi vůbec nic neříká:)) Tuto knihu také vidím poprvé, ale podle popisu by se mi mohla líbit:)

7 - monika - - monika - | Web | 26. října 2012 v 15:54 | Reagovat

díky .... :-)

8 Nicky Nicky | Web | 26. října 2012 v 16:33 | Reagovat

Je to zajímavé :) Přečetla si už hodně knih že?

9 Nicky Nicky | Web | 26. října 2012 v 16:34 | Reagovat

Je to zajímavé :) Přečetla si už hodně knih že?

10 Bety Bety | Web | 26. října 2012 v 16:40 | Reagovat

Děkuju za pochvalu! :-)
Určitě dej, já to mám moc ráda, když se můžu koukat jak někdo roste.
Já myslí, že tě určitě pozná. Psi si pamatují velmi dobře.

Vypadá to zajímavě. Kouknu se nad tím v knihkupectví. :)

11 E_V_E E_V_E | E-mail | Web | 26. října 2012 v 17:03 | Reagovat

Knihu som ešte nečítala, ale rada by som, vyzerá zaujímavo 8)
Nemám rada, keď niekto zoberie taký jasný prvok z iného diela. To mi bije potom do očí...

12 Rézi Rézi | Web | 26. října 2012 v 19:26 | Reagovat

Další kniha, co neznám, možná to bude tím, že fantasy knihy teď moc nečtu, ale zase na druhou stranu se dá do nich krásně začíst, což je úžasné. Na stejné prvky v knihách narážím často a vždy si říkám, jestli se autor opravdu inspiroval nebo je to jen náhoda :-)

13 Mugglespace Mugglespace | Web | 26. října 2012 v 22:40 | Reagovat

Hm, podle popisu to není úplně můj šálek čaje ale píšeš moc pěkné recenze .)

14 Pepe* Pepe* | Web | 27. října 2012 v 13:13 | Reagovat

Vyzerá fakt zaujímvao a úžasne! :D :-)

15 E' E' | Web | 27. října 2012 v 22:09 | Reagovat

Vypadá to pěkně.. Až dočtu co mám teď tak se možná vrhnu i na tohle :)

16 Claire Claire | 28. října 2012 v 11:18 | Reagovat

opravdu zajímavý článek :-D

17 Es Es | E-mail | Web | 28. října 2012 v 15:27 | Reagovat

Kniha vyzerá naozaj zaujímavo, troška mi to pripomenulo fantsy knihu a to ságu od Andrey Cremerovej, Nočný tieň :) Mám veľmi rada knihy s touto tematikou, takže by sa určite oplatila prečítať, bohužiaľ mám tak málo času, že už Inheritance od Chritiana Paoliniho čítam mesiac a stále trčím na 206 strane :( Čo ma neskutočne mrzí :)

18 miss VeЯůů~ miss VeЯůů~ | Web | 28. října 2012 v 19:33 | Reagovat

JOjo,je to vynikající :).Děkuju :).Jsem ráda,že se ti líbí :).A koukám,že ty máš taky nový,je nádherný :).A ta kniha vypadá dobře,už nemám vůbec nápady co číst,takže uvidím :).
Jo a prosimtě,ty se koukáš na Gossip Girl a tak jsem se chtěla zeptat,na jaký stránce se na to koukáš nebo to stahuješ?

19 Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz | Web | 29. října 2012 v 14:35 | Reagovat

Vypadá to dobře, ještě nikdy předtím jsem o této knize nečetla... nejspíš napíšu Ježíškovi D:

20 Sinead Sinead | E-mail | Web | 30. října 2012 v 14:55 | Reagovat

túto knihu som nečítala ale nepríde mi veľmi pútavá. Možno hovoriaci kocúr bola náhoda ale skriňa mi príde príliš originálna na to aby autorku napadlo presne to isté.

21 Gwinney and Shelley Gwinney and Shelley | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 20:17 | Reagovat

prosíme affs a sister site k vyjádření nb jen o přečtení tohoto článku, náš blog slaví narozeniny!

http://fan-prettylittleliars.blog.cz/1211/big-days

22 Pepe* Pepe* | Web | 2. listopadu 2012 v 15:01 | Reagovat

Ahoj affko! :)
U mňa na blogu sa bude robiť CHRISTMAS PROJECT! Prosím, zapoj sa do neho aj ty! ;)
--> http://beauty-ashleytisdale.blog.cz/1211/christmas-project-ask-me

--> http://beauty-ashleytisdale.blog.cz/1211/christmas-project-interview

Prepáč, za skopírovanú správu :)

23 Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz Lexi | Ian-Somerhalder.blog.cz | Web | 8. listopadu 2012 v 15:49 | Reagovat

Ahoj, přečti si prosím toto: http://ian-somerhalder.blog.cz/1211/i-m-so-sorry. Děkuju :) Lexi ♥

24 Destel Destel | Web | 1. prosince 2012 v 19:01 | Reagovat

Jelikož jsem ji četla v angličtině, nejsou s formou jazyka, jakým to bylo napsáno zas až tak seznámena. :D Opět bych si ji chtěla přečíst v češtině a porovna předtím a po. :D
Děj už je ale něco jiného a jelikož už mám prostě natřikrát přečtenou Daň peklu, tohle mě nemůže nijak dostat. Je to taková světlejší verze výše zmíněného, i když jisté temné prvky v knize jsou.

25 Ремонт холодильников lKen Ремонт холодильников lKen | E-mail | Web | 28. dubna 2017 v 13:52 | Reagovat

If you play your cards right, he’ll agree to your plan.

He stands out in any group of people.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama