Recenze: Jed

1. března 2014 v 11:45 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: Jed
Originální název: Poison
Autor: Sara Pooleová
Překlad: Alexandra Fraisová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013 (v originále 2010)
Klíčová slova: historický román, Itálie, konec 15. století, Řím, papež, travičství, kardinál, Borgia
Počet stran: 352

Historický román, který poodkrývá historii, fikci, a také zajímavý a napínavý příběh situovaný do konce 15. století, který vás provází touto knihou od začátku až do úplného konce.

Sara Pooleová, která je autorkou této knihy, má na svém kontě řadu historických románů. Ve svých knihách se zabývá rodem Borgiů, kteří byli v době renesance jedním z nejmocnějších a nejbohatších rodů v celé Itálii.
Pooleová žije momentálně v Connecticutu.


Borgiové byli v době renesance jedním z nejmocnějších a nejbohatších rodů v celé Itáli. A jak už to tak bývá i oni se stali nepohodlnými a měli nejednoho nepřítele.
Jak už z názvu této knihy vyplývá, bude hlavním tématem pomsty, zrady a nenávisti právě jed.
Jed je znám lidem již od pravěku, kdy pravěcí lovci využívali jedy k zabití zvířat. Postupně se jedy zdokonalovaly a bylo čím dál tím těžší je odhalit.

Pochybovala jsem tehdy a pochybuji i nyní, to je mé prokletí. Přesto jsem v tom nastávajícím úsvitu objevila pravdu, jakou bych nečekala.

Hlavní hrdinkou této knihy je Francesca Giordanová, která rozhodně není prototypem typické dívky. Díky povolání svého otce, který byl travičem, se i ona k této profesi pomalu ale jistě uchýlí. Vše nabere rychlý obrat v tu chvíli, když je její otec zavražděn a Francesca se rozhodne pomstít jeho smrt. Není to ovšem nic lehkého a Francesca se ocitá v řadě nebezpečných situací, ve kterých jen o vlásek uniká smrti.

Díky svým travičským schopnostem se stane travičkou na dvoře kardinále Rodriga Borgii.

"Byl to jed."
Když zazněl verdikt, kardinál Rodrigo Borgia vzhlédl. Tmavé oči pod těžkými víčky měl plné podezření. Prohlédl si shromážděné členy své domácnosti.
"Byl otráven."

Historický příběh zasazený do renesanční Itálie, ve kterém nechybí napětí, přátelství a láska. Jak sama autorka uvádí, tak při psaní této knihy vychází z historických událostí, které se ve větší či menší míře doopravdy staly. Ovšem jsou zde i pasáže fikční, kdy autorka nechala prostor zcela své fantazii.
Velkým přínosem této knihy je otázka travičství. Bez tohoto tématu by to byl takový průměrný historický román. Ale travičství, jedy, traviči (a v našem případě i travička) dodávají románu ten pravý náboj. Autorka vycházela ze skutečných informací o toxikologii. Díky tomu se dozvídáme zajímavé informace o tomto odvětví, které je jinak mnohým z nás vzdálené.

Podle řeckého historika Thukydida a jeho Dějin peloponéské války musíme vždy předpokládat, že náš nepřítel je schopný, a nespoléhat marně na to, že bude tápat.

Hlavní postavu Francescu autorka knihy vykresluje jako mladou ženu, která se nezalekne téměř ničeho, je odhodlaná a za každou cenu chce ochránit před jedy nejen rod Borgiů, ale i své přátele. Francesca by měla ve své době jistě velké problémy, aby si udržela své místo a postavení. Přece jen to byl středověk a doba, kdy se na ženy dívalo jinak než je tomu dnes. Ovšem kdyby taková travička skutečně existovala, pak by musela být právě taková jako hlavní hrdinka, jinak by neměla šanci něco dokázat.

"Máme hrozně málo času," řekla jsem a spěchala pryč. Cestou jsem popadla překvapeného Jofreho a uháněla s ním zpátky do paláce.

Celá kompozice knihy také nebyla špatná. Ovšem párkrát se mi stalo, že jsem se do knihy nemohla začíst. Nedokázala mě, hlavně v první půlce, pohltit do té míry, abych musela číst a číst. Naopak ve druhé půlce již začal děj být zajímavější, plynul rychleji a tudíž kniha ubíhala již tak, jak by měla.

Tiše, jako bych mu svěřovala tejmeství, jsem zašeptala:
"Dokončila jsem ten nový jed dříve, než jsem čekala. Je překvapivě účinný. Kardinál zanechal instrukce, že ho máme informovat, jakmile to bude hotovo, aby mi mohl říct, na koho to mám použít."

Pokud máte alespoň zčásti rádi historické romány, zajímáte se o historii renesanční Itálie a chcete se dozvědět něco nového o toxikologii, jejích pomůckách a způsobech, jak se ve středověku mohli zneškodňovat nepřátelé, tak je tato kniha určená právě vám.
Ovšem pokud na historii moc nejste, tak by vás kniha mohla bavit i tak, protože více než na historických faktech, je kniha založena na samotném příběhu travičky Francesky, jejíž život opravdu nudný nebyl.

KONEČNÉ HODNOCENÍ 7/10

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto děkuji nakladatelství: Knižní klub
Zdroj obalu: bux.cz
Související články: kniha Jed
RECENZE: doplněná o úryvky z knihy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Accio team Accio team | 1. března 2014 v 16:43 | Reagovat

Chceš se stát Nositelem hůlky? Setkat se s jednorožcem? Plavat v jezeře s olihní? Utkat se se spolužáky v hůlkovém souboji? Hledat Tajemnou komnatu? Navštiv naši stránku, prozkoumej ji a registruj se..! Vytvoř si postavu, najdi si přátele a veď svou postavu cestou jejího života! Je už jen na tobě, jestli bude vysypaná květy, nebo lemována trnitými keři...

Pokud tě zajímá RPG a především svět Harryho Pottera, navštiv naši stránku a třeba si ji zamiluješ. S případnými dotazy se obrať na náš mail. ;) Zkus to prosím brát spíše než reklamu, jako pozvání na stránku: accio-team.blog.cz ;)

2 Domi Domi | E-mail | Web | 6. března 2014 v 11:47 | Reagovat

ešte som tú knihu nečítala ale celkom ma zaujala recenzia:)

3 Dee || American-Horrorstory.blog.cz Dee || American-Horrorstory.blog.cz | Web | 7. března 2014 v 23:39 | Reagovat

Nejsme moc na historické romány, ale podle tvé recenze bych si i přečetla :)

4 Mugglespace Mugglespace | Web | 29. března 2014 v 17:05 | Reagovat

K historickým románům se dostanu málokdy ale nezní to úplně zle, uvidíme :) možná v budoucnu

5 Ремонт холодильников lKen Ремонт холодильников lKen | E-mail | Web | 9. května 2017 v 14:05 | Reagovat

I lost my way. Can you help me?
Don't give up. Hang in there.

6 Rrepair lKen Rrepair lKen | E-mail | Web | 28. května 2017 v 21:57 | Reagovat

In a nutshell, my plan is to buy land.

7 Mossi N lKen Mossi N lKen | E-mail | Web | 18. června 2017 v 12:46 | Reagovat

It’s up to you to decide. It’s up to you to close the office every day at 8 o’clock.

8 Took F lKen Took F lKen | E-mail | Web | 15. července 2017 v 9:41 | Reagovat

As far as I am concerned, both the book and the movie are good.

9 Took F lKen Took F lKen | E-mail | Web | 15. července 2017 v 16:40 | Reagovat

She likes to live and work on her own.

10 Took F lKen Took F lKen | E-mail | Web | 17. července 2017 v 2:14 | Reagovat

You can trust it, it’s firsthand information.

11 DavidWep DavidWep | E-mail | 29. července 2017 v 16:46 | Reagovat

VasTutNet точка  ru  удалим негативные отзывы о Вас,разместим положительные,Спецалист по удалению плохой негативной информации в сетиУдалить инофрмацию о себе из поисковиков Удалим всю негативную информацию ,разместим положительные отзывы.Привлечение трафика аналог яндекс директа и гугла Агентство репутации Вастутнет VasTutNet точка ру!

12 Carolyntig Carolyntig | E-mail | 6. srpna 2017 v 0:28 | Reagovat

Revolutional update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas solution of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck ;)

XRumer201708

13 Leeanntap Leeanntap | E-mail | 11. srpna 2017 v 13:57 | Reagovat

Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captcha recognition of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another size-types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
See you later!

XRumer201708c

14 Avito777Fuh Avito777Fuh | E-mail | 15. srpna 2017 v 19:12 | Reagovat

[b]Пополение баланса Авито (Avito) за 50%[/b] | [b]Телеграмм @a1garant[/b]

[b]Мое почтение, дорогие друзья![/b]

Рады будем предоставить Всем вам сервис по пополнению баланса на действующие активные аккаунты Avito (а также, абсолютно новые). Если Вам требуются определенные балансы - пишите, будем решать. Потратить можно  на турбо продажи, любые платные услуги Авито (Avito).

[b]Аккаунты не Брут. Живут долго.[/b]

Процент пополнения в нашу сторону и стоимость готовых аккаунтов: [b]50% от баланса на аккаунте.[/b]
Если необходим залив на ваш аккаунт, в этом случае требуются логин и пароль Вашего акка для доступа к форме оплаты, пополнения баланса.
Для постоянных заказчиков гибкая система бонусов и скидок!
Гарантия:

[b]И, конечно же ничто не укрепляет доверие, как - Постоплата!!![/b] Вперед денег не просим... [b]А также, гасим Штрафы ГИБДД за 65% ...[/b]

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!

[b]канал Телеграмм  @t.me/avito50 [/b]
________

авито пакеты размещений
авито барнаул доска бесплатных объявлений
кроссовки нью баланс авито
авито москва пакет вещей
подавать объявление +на авито бесплатно

15 Avia777par Avia777par | E-mail | 16. srpna 2017 v 13:32 | Reagovat

[b]Авиабилеты по РУ за 60 процентов от цены кассы.[/b] по МИРУ - 50%| [b]Телеграмм @AviaRussia[/b] только этот, другие не используем.

Надежно. Выгодно. Без слётов. И БЕЗ каких-либо проблем.

Оплата:
ЯндексДеньги, Webmoney (профессиональные счета)
Рады сотрудничеству!
________

уфа авиабилеты недорого
авиабилеты s7 официальный сайт дешевые билеты
билеты +на самолет дешево
билет +на самолет самый дешевый туда обратно
яндекс7авиабилеты купить онлайн дешево со скидкой

16 Peteragone Peteragone | E-mail | Web | 26. srpna 2017 v 18:55 | Reagovat

“Adoro viaggiare in Segway”. Il modo migliore per cadere in amore con Verona in nessun tempo!
Quando si dispone di un breve tempo a coprire una citta, questo e un ottimo modo per farlo. Mi e piaciuto molto il nostro tour e guida. L'audio e stato un po' difficile, ma la guida li ha tenuti lavorando. Quando il suo caldo, questo e un ottimo modo per andare in giro e stare un po' fredda. Verona e una citta facile accesso per segway intorno. Abbiamo visto tutti i principali siti e ci hanno dato una buona sensazione per il layout della citta. Siamo stati in grado di tornare a pochi posti il giorno successivo per un po' di tempo.

https://www.regiondo.it/segway-historic-tour-in-verona

[b]Book Now[/b] ''' http://segwayverona.com/

https://eu5.bookingkit.de/onPage/detail?e=2202759fc95947e409b3435a7ae87161&preview=true&lang=it

17 AlysonXhz AlysonXhz | E-mail | Web | 11. října 2017 v 3:01 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama