Recenze: Šibeniční vrch

15. srpna 2014 v 16:19 | Wendulka |  Knižní recenze
Název: Šibeniční vrch
Originální název: Gallows Hill
Autor: Lois Duncan
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2014 (v originále 2012)
Klíčová slova:YA, fantasy, jasnovidectví, čarodějnice, magie
Počet stran: 212

Po delší době opět jedna recenze knihy, tentorkát z nakladatelství Baronet.

Duncan? To znám!

Připadá vám, že jste už jméno Lois Duncan slyšeli, ale nejste si jistí. Je to dost dobře možné, protože tato americká autorka již vydala více než padesát knih a v nakladatelství Baronet již u nás vyšla její kniha Temnou chodbou. Lois jako dospělá vyučovala tvůrčí psaní na katedře žurnalistiky Univerzity Nového Mexika. Zajímavostí je, že šest jejích novel posloužilo jako předloha k televizním inscenacím. Za všechny lze zmínit Hotel pro psy či Tajemství loňského léta. Lois je také autorkou autobiografického románu Kdo zabil mou dceru, kdy autorka hledá vraha své dcery. V současné době žije Lois Duncan na Floridě.


Šibeniční vrch začíná celkem obyčejně tak, jako mnoho dalších knížek svého žánru. Sarah Zoltanneová se spolu se svou matkou přestěhuje do městečka Pine Crest. Jenže, jak už to tak bývá, Sarah se ne a ne začlenit do nového kolektivu. Naděje na změnu přicházejí v předvečer svátku Všech svatých, kdy jí okouzlující Erik Garrett nabídne roli věštkyně na studentských oslavách. Co se však zprvu jeví jako neškodná zábava, má za následek to, že je Sarah ještě více opovrhována a dokonce nařčena z čarodějnictví.

Po příchodu domů ji nemile překvapilo, že slyší country a pode dveřmi své ložnice vidí proužek světla. S hlubokým rozčarováním dospěla k názoru, že nejenže byla Kyra se svým otcem na večeři, ale rozhodla se s ním strávit noc pod jednou střechou.

Stará známá osnova

Začátek knihy je tolik typický pro dnešní YA romány. Hlavní hrdinka se cítí osamoceně, nemá žádné přátele, vše se ale změní s příchodem sympatického kluka.

Plusem této knihy je určitě autorčin styl. Používá barvité přívlastky, někdy věty rozvádí i více než je nutné. Proto se mi některé pasáže velice líbily. Velkým minusem je však příbeh, který mi prostě přijde pořád nastejno tak, jako u mnohých jiných knih. Ničím nevybočuje z řady, ničím vás příliš nezaujme. I když hlavní téma knihy (čarodějnictví, jasnovidectví, upalování čarodějnic) není zase tak špatné a pro mě osobně zajímavé. Když už jsme u těch pozitiv, tak za zmínku jistě stojí pasáže, ve kterých Sarah pročítá četbu věnovanou procesům s čarodějnicemi ze 17. století. Tyto pasáže se v samotné knize objevují a snnží se dodávat na autentičnosti. Bohužel samotný příběh to nezachrání a tyto pasáže spíše vypadají jako výkřiky do prázdna.

Případ, jemuž jsou věnované následující stránky, se odehrál ve vesnici Salem ve státě Massachusetts v roce 1692. Devítiletá Betty Parrisová, dcera místního pastora, a její o dva roky starší sestřenice Abigail s oblibou sedávaly v kuchyni fary a poslouchaly vyprávění Tituby, otrokyně z Bristské Západní Indie.

Pořád čekáte, že se něco bude dít a ono nic. A když už se něco děje, tak je to prostě takovým stylem, že víte nebo alespoň tušíte, jak to všechno nakonec dopadne. Bohužel dalším velkých minusem knihy je to, že mě nedokázala vtáhnout do děje. Ani na okamžík jsem si nepřipadala jako hlavní hrdinka, nechtěla jsem jí být, a také jsem jí nebyla. Přišlo mi, že kniha je psána s jakýmsi zvláštním odstupem, který má možná na svědomí i věk autorky. Důvodem můžem být i styl knihy, který je psán v er-formě neboli ve třetí osobě, to znamená, že vám svým způsobem byly všechny postavy tak nějak cizí a s žádnou jsme se nemohli ztotožnit tak, jak jsme na to zvyklí u jiných YA knih. Autorka
také příliš nezabíhá do nitra postav, takže o nich skoro nic nevíme. Minulost, budoucnost, nic. Žijí přítomností a na ni se upírají pohledy jak ostatních postav, tak i pohled čtenářův.

"Neměla bych ti to říkat, ale myslím si, že už to stejně víš. Stačí, když se podíváš do té skleněné koule a všechno v ní uvidíš."
"Křišťálová koule mi pokaždé neodpoví," namítla Sarah. "Výjevy se někdy ztrácejí v mlze."

Samara na obálce?

Nemůžu si pomoct, ale již prvním pohledu mi přišlo, že na obálce je Samara z Kruhu. Obálka oplývá hororovým tématem a upřímně se mi k celému tématu knihy příliš nehodí. Celý příbeh není ani zdaleka tak tajemný a strašidelný, jak vám předkládá obálka a to by mohl být trochu problém pro čtenáře. Z obálky prostě sálá pocit, že jde o hororový příběh, při kterém vás bude mrazit, ale ono to tak prostě není. Když pomineme to, že se obálka a samotný text příliš nepřekrývají, musíme uznat, že obálka vypadá hezky a na první pohled zaujme.

Závěrem?

I když jsem z knihy nebyla příliš nadšená, není to tak, že bych vám ji nedoporučila. Tedy...pokud hledáte nějakou YA s nepatrnými prvky hororu a čarodějnickými procesy, mohla by to být kniha právě pro vás. Pokud však hledáte pravý horor, při kterém se budete v noci bát podívat se pod postel, šáhněte raději po jiném titulu, protože Šibeniční vrch asi nebudete to pravé pro vás.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 6/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU TÍMTO VŘELE DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ BARONET
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Šibeniční vrch
ZDROJ OBÁLKY: baronet.cz
ZDROJE OBRÁZKŮ: google.cz
RECENZE: doplněna o úryvky z knihy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Mugglespace Mugglespace | Web | 21. srpna 2014 v 18:06 | Reagovat

Hmm, asi vynechám ale pěkně si to napsala, přesně jak to potřebuji :)

2 EW* EW* | Web | 25. srpna 2014 v 13:27 | Reagovat

Ahoj, o ten instagram bych asi měla zájem :)

3 AnneR |type-graphics.blog.cz| AnneR |type-graphics.blog.cz| | Web | 25. srpna 2014 v 21:54 | Reagovat

Děkuju:)

4 ArleneZon ArleneZon | E-mail | 22. července 2017 v 13:44 | Reagovat

Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
See you later ;)

XRumer20170721

5 ArleneZon ArleneZon | E-mail | 22. července 2017 v 19:01 | Reagovat

Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
See you later ;)

XRumer20170721

6 ArleneZon ArleneZon | E-mail | 23. července 2017 v 0:18 | Reagovat

Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captchas solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? You can find a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.
Good luck!

XRumer20170721

7 EssayForMe EssayForMe | E-mail | Web | 25. července 2017 v 19:48 | Reagovat

We Can Write Your Paper For You - EssayErudite.com

Can You <a href=https://essayerudite.com/write-essay-for-me/>Write My Essay for Me</a> ? How many times do students worldwide ask this question without finding an answer?
We'd rather not check the official statistics. At the same time, essays appear to be probably among the most popular academic assignments.
Students from various education establishments need to complete them constantly. If you are among those lucky ones, feel free to contact our customer service department and opt for an <a href="https://essayerudite.com" />essay writing help</a>

8 Carolyntig Carolyntig | E-mail | 5. srpna 2017 v 0:30 | Reagovat

Absolutely NEW update of SEO/SMM package "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
See you later!

XRumer201708

9 Carolyntig Carolyntig | E-mail | 6. srpna 2017 v 13:56 | Reagovat

Revolutional update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":
captchas regignizing of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another categories of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
See you later ;)

XRumer201708

10 DannyBoymN DannyBoymN | E-mail | Web | 12. srpna 2017 v 13:45 | Reagovat

ВНИМАНИЕ!!! Ядекс и отношение к клиентам смотреть всем!!!
Посмотрел и был в ШОКЕ....
Вот ссылка на Ютуб
https://www.youtube.com/watch?v=IdYDpLcuVnA

11 Dol33larwalt Dol33larwalt | E-mail | 13. srpna 2017 v 4:27 | Reagovat

<b>Добро пожаловать на наш сайт</b>
<b>V.I.P. Услуги
OpenVPN
DoubleVPN Service
Proxy/Socks Service</b>
<a href=http://0.00000007.ru/2#v432BT2vM4>
<img>http://0.00000007.ru/3#tqZ9BGA9QX</img>
</a>
------------------------
Неизменно огромное количество socks и proxy серверов online
сейчас: 33557 IP в 198 государствах
<b>Очень высокая анонимность - мы гарантируем, что наши эксклюзивные прокси сервера полностью анонимны</b>
(тоесть не ведут логов и не видоизменяют<b> http заголовки)</b>

Шифрация траффика до сокс сервера, собственные технологии туннелирования траффика!
Сверхнадёжная защита IP и всех соединений без приложения VPN
Возможность защищённого соединения с сокс серверами включена на всех тарифах! Спрятать или поменять ваш IP можно 2-мя кликами мышки.

<b>Совместимо с Windows 2k/2k3/XP/Vista/Seven/Win8
Совместимо с MacOS, Linux, BSD (100% работоспособность через WINE)
Совместимо с любыми виртуальными машинами</b>

Безусловно САМЫЕ низкие цены на безлимитный доступ при самом высоком качестве
Наше правило - больше приобретаешь - меньше платишь
Возможность выбора наиболее подходящего анонимного прокси сервера - фильтрация по маске
-IP Hostname Language Uptime Country City Region-
Неизрасходованные прокси не сгорают при окончании периода действия аккуанта.
ICQ бот на абсолютно всех тарифных планах!
<b>Высококлассная техподдержка</b>
Автоматическая оплата средствами популярных платёжных систем WebMoney , PerfectMoney и BITCOIN
Полностью Анонимный VPN Сервис
Доступ по защищённому https протоколу
<b>Всё что требуется для получения доступа это зарегистрироваться и произвести оплату!</b>

<a href=http://0.00000007.ru/2#k9bPArMWP8>Vip proxy</a>
__________
блокировка страницы +в вконтакте
блокировка музыки вконтакте
linkedin обход блокировки
настрою прокси сервер

12 Peteragone Peteragone | E-mail | Web | 26. srpna 2017 v 18:55 | Reagovat

“Adoro viaggiare in Segway”. Il modo migliore per cadere in amore con Verona in nessun tempo!
Quando si dispone di un breve tempo a coprire una citta, questo e un ottimo modo per farlo. Mi e piaciuto molto il nostro tour e guida. L'audio e stato un po' difficile, ma la guida li ha tenuti lavorando. Quando il suo caldo, questo e un ottimo modo per andare in giro e stare un po' fredda. Verona e una citta facile accesso per segway intorno. Abbiamo visto tutti i principali siti e ci hanno dato una buona sensazione per il layout della citta. Siamo stati in grado di tornare a pochi posti il giorno successivo per un po' di tempo.

https://www.regiondo.it/segway-historic-tour-in-verona

<b>Book Now</b> ''' http://segwayverona.com/

https://eu5.bookingkit.de/onPage/detail?e=2202759fc95947e409b3435a7ae87161&preview=true&lang=it

13 CrbnPayorp CrbnPayorp | E-mail | Web | 21. září 2017 v 9:33 | Reagovat

same day payday loans online - http://personalnerloan.org/ instant loan <a href=http://personalnerloan.org/>personal loan</a> ’

14 BbecLayerb BbecLayerb | E-mail | Web | 21. září 2017 v 21:07 | Reagovat

credit card debt
<a href="http://paydayvax.org/">payday loans</a>
instant payday loan no credit
<a href="http://paydayvax.org/">fast payday loans</a> ’

15 Blopattare Blopattare | E-mail | Web | 22. září 2017 v 4:26 | Reagovat

poor credit loans
<a href="http://loansvtna.org/">pay day loan</a>
payday cash advance loan
<a href=http://loansvtna.org/>online payday loans</a> ’

16 LewfhAtrok LewfhAtrok | E-mail | Web | 25. září 2017 v 13:59 | Reagovat

order cheap viagra
<a href="https://viagrawasdc.com/">buy viagra</a>
viagra alternatives
<a href="https://viagrawasdc.com/">buy viagra</a> ’

17 Lvvdpayomb Lvvdpayomb | E-mail | Web | 27. září 2017 v 1:52 | Reagovat

viagra results - https://viagraciom.com
women taking viagra <a href=https://viagraciom.com>generic viagra</a> ’

18 FvthsLayerb FvthsLayerb | E-mail | Web | 28. září 2017 v 17:44 | Reagovat

buy payday loan leads
<a href="https://cashrvyn.com/">cash advance america</a>
american loans
<a href="https://cashrvyn.com/">payday loan</a> ’

19 Lmazhausly Lmazhausly | E-mail | Web | 29. září 2017 v 2:43 | Reagovat

bank account
<a href="https://paydayrvyaf.com/">online payday loans</a>
instant loans for bad credit
<a href=https://paydayrvyaf.com/>3 month payday loans</a> ’

20 Fvteattare Fvteattare | E-mail | Web | 30. září 2017 v 13:49 | Reagovat

installment payday loans
<a href="https://loansonlinevaec.org">payday loan online</a>
debt reduction services
<a href=https://loansonlinevaec.org>get payday loan</a> ’

21 FebbLayerb FebbLayerb | E-mail | Web | 30. září 2017 v 13:49 | Reagovat

need loan
<a href="https://paydaykmae.com">cash advance loans</a>
advanced payday loan
<a href="https://paydaykmae.com">payday loans</a> ’

22 Lvvodpayomb Lvvodpayomb | E-mail | Web | 1. října 2017 v 23:19 | Reagovat

viagra online no prescription - http://viagrapfhze.com/
ordering viagra <a href=http://viagrapfhze.com/>buy viagra</a> ’

23 AlysonCrd AlysonCrd | E-mail | Web | 9. října 2017 v 10:55 | Reagovat

Hey everyone! Recently I have been fighting with a lot of personal issues. Friends and doctors keep telling me I should consider taking medicine, so I may as well <a href=https://www.snowdonrailway.co.uk/phpunit/tramadol-50mg-side-effects>source</a> and see how it goes. Problem is, I haven't taken it for a while, and don't wanna get back to it, we'll see how it goes.

24 BethanyUrr BethanyUrr | E-mail | Web | 10. října 2017 v 7:43 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama