Knižní recenze

Recenze: Temná hrdinka 2: Růže podzimu

19. září 2014 v 12:16 | Wendulka
Název: Temná hrdinka 2: Růže podzimu
Originální název: Autumn Rose - A Dark Heroine Novel
Autor: Abigail Gibbsová
Překlad: Jana Chartier
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2014
Klíčová slova: YA, fantasy, hrdinka, romantika
Počet stran: 352

Na Autumn není na první pohled nic až tak zvláštní. Na druhý však zjišťujeme, že má možnost zachránit svět a školu, ve které studuje, má chránit před temnými silami, které jsou všude okolo. Autumn má však plno otázek, na které zdánlivě nikdo nezná odpověď a od té doby, co jí před půl rokem zavraždili babičku, již nemá nikoho blízkého, s kterým by si mohla promluvit.

Znenadání se však ve škole objevuje chlapec jménem Fallon a Autumn ví, že se tady neobjevil jen tak. Snaží se zjistit, co tady dělá, proč její babičku zavraždili, a také hledá odpovědi na spousty dalších otázek, které jí nikdo nechce (nebo nemůže) zodpovědět.

Abigail Gibbsovou známe všichni jako autorku prvního dílu Temných hrdinek s názvem Večeře s vampýrem. Tak jen krátce. Abigail se narodila v roce 1994 v anglickém Brixhamu, ale vyrůstala v Devonu. Momentálně studuje anglistiku na Oxfordské univerzitě. Zajímavostí je, že je zastánkyní vegetariánství a děsí se krve, a právě to jí vedlo k napsání prvního dílu Temných hrdinek, již zmiňované Večeře s vampýrem. Text tohoto románu začala nejdříve zveřejňovat pod pseudonymem na internetu a po třech letech se příběh dočkal i papírového vydání.

Recenze: Šibeniční vrch

15. srpna 2014 v 16:19 | Wendulka
Název: Šibeniční vrch
Originální název: Gallows Hill
Autor: Lois Duncan
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2014 (v originále 2012)
Klíčová slova:YA, fantasy, jasnovidectví, čarodějnice, magie
Počet stran: 212

Po delší době opět jedna recenze knihy, tentorkát z nakladatelství Baronet.

Duncan? To znám!

Připadá vám, že jste už jméno Lois Duncan slyšeli, ale nejste si jistí. Je to dost dobře možné, protože tato americká autorka již vydala více než padesát knih a v nakladatelství Baronet již u nás vyšla její kniha Temnou chodbou. Lois jako dospělá vyučovala tvůrčí psaní na katedře žurnalistiky Univerzity Nového Mexika. Zajímavostí je, že šest jejích novel posloužilo jako předloha k televizním inscenacím. Za všechny lze zmínit Hotel pro psy či Tajemství loňského léta. Lois je také autorkou autobiografického románu Kdo zabil mou dceru, kdy autorka hledá vraha své dcery. V současné době žije Lois Duncan na Floridě.

Poslední čarodějka: Zpívající město

10. května 2014 v 14:25 | Wendulka
Název: Poslední čarodějka: Zpívající město
Originální název: Malfuria - Das Geheimnis der singenden Stadt
Autor: Christoph Marzi
Překlad: Dagmar Steidlová
Nakladatelství: Fragment
Pořadí vydání: 2.
Rok vydání: 2014 (1. vydání 2008; v originále 2007)
Klíčová slova: fantasy, magie, čarodějka, mapy, sci-fi, dystopie
Počet stran: 240

Již druhé vydání knihy, která vyšla v nakladatelství Fragment poprvé v roce 2008 pod názvem Malfuria - Tajemství zpívajícího města.

Marzi - německý spisovatel a učitel

Christoph Marzi je současný německý spisovatl, a také učitel ekonomie. Žije spolu s rodinou v Saarbruckenu. Svůj první román vydal v roce 2004 pod názvem Lycidas, který ale v češtině zatím nevyšel. První knihu jeho fantasy trilogie s názvem Malfuria vydal v roce 2007 pod názvem Malfuria - Tajemství zpívajícího města. V rcoe 2009 poté u nás vyšly další dvě knihy s názvem Malfuria - Strážkyně mlžných kamenů a Mlafuria - Strážkyně Města stínů.
Dílo Christopha Marziho je inspirováno autory jako jsou Charles Dickens, Arthur Conan Doyle či Edgar Allan Poe.

Recenze: Jezdecký tábor Yonahlossee

26. dubna 2014 v 13:26 | Wendulka
Název: Jezdecký tábor Yonahlossee
Originální název: The Yonahlossee Riding Camp For Girls
Autor: Anton DiSclafaniová
Překlad: Jana Divišová
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2014 (v originále 2013)
Klíčová slova: román, dívčí, koně, internátní škola, smutek, vina, rodina, láska, skandál
Počet stran: 352

Co se stanem pokud ve 30. letech 20. století uděláte něco, co není tak úplně přijímáno společností a nikdo, dokonce ani rodina, vás nechápe, a tak vás vyšlou úplně do jiného státu do internátní školy?
Tak nějaké takové pocity má hlavní hrdinka knihy Jezdecký tábor Yonahlossee, která se ocitá v dívčím jezdeckém táboře Yonahlossee.
Sama. Bez přátel. Bez rodiny.

Tak jako hlavní hrdinka se i autorka této knihy věnuje jízdě na koni. Tento koníček ji s určitou pravděpodobností vnukl nápad, že by mohla o jezdectví napsat knihu. Anton DiSclafaniová vyrůstala v severní Floridě a již od dětství se věnuje právě jízdě na koni. V současné době vyučuje na Washingtonské univerzitě v St. Louis tvůrčí psaní.

Recenze: Jed

1. března 2014 v 11:45 | Wendulka
Název: Jed
Originální název: Poison
Autor: Sara Pooleová
Překlad: Alexandra Fraisová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013 (v originále 2010)
Klíčová slova: historický román, Itálie, konec 15. století, Řím, papež, travičství, kardinál, Borgia
Počet stran: 352

Historický román, který poodkrývá historii, fikci, a také zajímavý a napínavý příběh situovaný do konce 15. století, který vás provází touto knihou od začátku až do úplného konce.

Sara Pooleová, která je autorkou této knihy, má na svém kontě řadu historických románů. Ve svých knihách se zabývá rodem Borgiů, kteří byli v době renesance jedním z nejmocnějších a nejbohatších rodů v celé Itálii.
Pooleová žije momentálně v Connecticutu.

Recenze: Catherine

1. března 2014 v 10:53 | Wendulka
Název: Catherine
Originální název: Catherine
Autor: April Lindnerová
Překlad: Ivana Nuhlíčková
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013 (v originále 2012)
Klíčová slova: Větrná hůrka, rodičovství, young adult, minulost, tajemství, Manhattan
Počet stran: 304

Catherine je druhou knihou americké spisovatelky April Lindnerové. Její první knihu Jane jste mohli zaznamenat již v roce 2012, kdy ji vydalo, stejně jako Catherine, nakladatelství Ikar.

April Lindnerová je prozaička, ale také básnířka a literární kritička. Je profesorkou na univerzitě ve Philadelphii. Napsala dvě básnické sbírky a jako prozaičku ji většina zná díky knížce Jane, která je novodobým zpracováním příběhu o Janě Eyerové. Lindnerová se zabývá dílem a životem sester Brontëových. Právě díky tomu vznikla také její druhá kniha Catherine, která vyšla v nakladatelství Ikar minulý rok.
Lindnerová momentálně žije v Pensylvánii s manželem a dvěma syny.

Recenze: Ztracená knihovna

28. prosince 2013 v 22:01 | Wendulka
Název: Ztracená knihovna
Originální název: The Lost Library
Autor: A. M. Dean
Překlad: Štěpán Jindra
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013 (v originále 2012)
Klíčová slova: knihovna, tajemství, dobrodružství, vraždy, USA, Oxford, Alexandrie
Počet stran: 392

Snad každý již někdy slyšel o proslulé alexandrijské knihovně, která se před tisici lety ztratila neznámo kam. Co si ale zkusit představit, že knihovna nezmizela z povrchu zemského. Je to vůbec možné? Schovávat tak obrovskou knihovnu někde, kde ji nikdo nenajde? Možná, že na tyto otázky vám zodpoví právě tato kniha a možná, že taky ne.

Autorem této knihy je A. M. Dean, který je přední znalec starověkých kultur a dějin náboženství. Své přednášky, které jsou zaměřené na pozdní antiku, přednáší na univerzitách po celém světě.
Ztracená knihovna se stala jeho knižním debutem. Vyšla 16. srpna 2012. Jeho další kniha nazvaná The Lost Key vyšla v sprnu 2013. Do češtiny zatím přeložena nebyla.

Recenze: Klasické české Vánoce - výzdoba, hravé tvoření, zvyky

29. listopadu 2013 v 17:35 | Wendulka
Název: Klasické české Vánoce - hravé tvoření, zvyky
Fotografie: Jiří Vyskočil
Nakladatelství: Fragment
Klíčová slova: ruční práce, výroba, Vánoce, cukroví, ozdoby
Počet stran: 32

Advent

Jelikož nás čeká již první adventní víkend, tak už jistě většina z nás myslí na Vánoce, které jsou již doslova za dveřmi.
Nakladatelství Fragment v tomto období přichází s knihou Klasické české Vánoce - výzdoba, hravé tvoření, zvyky, ve které najdete zajímavé nápady na dekorace, ale třeba i recept na ozdobení perníčků nebo zajímavé informace o vánočních zvycích.


Tvoříme všichni

Kniha je určena pro děti od šesti let, takže návody a nápady nejsou vůbec složité. Kniha je založena na barevných fotografiích, takže je výroba ještě snadnější. Mimo jiné nám kniha poradí, jak si vyrobit adventní věnec, který není vůbec složitý a ještě i hezky vypadá.

Velmi mě také zaujaly ozdoby z včelího vosku, které musejí na stromečku vypadat opravdu báječně. Pro menší děti jsou zde i návody na papírové ozdoby na stromeček nebo třeba i jen ke zkrášlení pokojíčku.
Velice hezky také vypadá koulička z papíru, kterou můžete vidět i na titulní straně knihy nahoře uprostřed.
Nebo nám kniha poradí, jak vyrobit lodičky na svíčky z ořechů.

Knihu doporučuji zvláště rodičům s menšími dětmi, ale i ti starší z nás budou jistě potěšeni ne touto příliš tlustou, ale zato velmi nápaditou knížkou inspirovanou klasickými českými Vánocemi.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 8/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Klasické české Vánoce - výzdoba, hravé tvoření, zvyky

Recenze: Zběsilá bezmoc

29. listopadu 2013 v 17:15 | Wendulka
Název: Zběsilá bezmoc
Originální název: Zběsilá bezmoc
Autor: Jan Žáček - Týna Daňková
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Klíčová slova: thriller, vražda, pocit bezmoci, pomsta
Počet stran: 250

Další z knih českého spisovatele Jana Žáčka mimo jiné i o tom, jak člověku změní jedna tragická událost život a v momentě přehodnotí své názory a priority.

Žurnalista Žáček

Jan Žáček se narodil v roce 1963 v Praze.Vystudoval Fakultu Žurnalistiky. V současné době je spisovatel a režisér, který působí především v dabingu či oblasti dokumentárního filmu. Na svém kontě má již sbírku knih. Za všechny např. Jsem zbabělý muž či Jsem statečná žena. Zběsilá bezmoc je jeho 13. vydaná kniha.

Recenze: Křížovkářský maximix na zimu

6. října 2013 v 15:11 | Wendulka
Název: Křížovkářský maximix na zimu
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Klíčová slova: křížovky, osmisměrky, kriskrosy, číselné křížovky
Počet stran: 256

Pokud chcete trochu potrápit mozkové závity a nevíte, jak na to, tak si určitě nenechte ujít Křížovkářský maximix na zimu, který nedávno vydalo nakladatelství Fragment.

Na 256 stranách vás čekají nejen švédské křížovky, ale i osmisměrky, kriskrosy nebo číslené křížovky.

Kniha je rozdělena na několik částí. Kde jsou křížovky, osmisměrky, kriskrosy i číselné křížovky navzájem odděleny, takže se vám již nestane, že budu dlouho v knize hledat nějakou osmisměrku.

Výhodou knihy také je, že na konci najdete tajenky všech křížovek, které se v knize nacházejí.

V knize se také na pár stranách objevují upoutávky na knihy, které u nás vydává nakldatelství Fragment. Není jich mnoho a myslím, že je to hezké zpestření křížovkářské knihy.

Jediné co mi zde ne příliš lichotí jsou velké písmena u osmisměrek a kriskrosů, ale to je opravdu jen takový malý detail, který není ke škodě, ale spíše ku prospěchu.

Každý si v maximixu přijde určitě na své. Určitě je to skvělý způsob, jak trávit dlouhé zimní večery, když nemáte zrovna chuť na čtení knihy.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 9/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Křížovkářský maximix na zimu
 
 

Reklama