Knižní recenze

Recenze: Zabijáci

30. září 2013 v 20:23 | Wendulka
Název: Zabijáci
Originální název: Fasandræbende
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristina Václavů
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2013 (v originále 2010)
Klíčová slova: thriller, napětí, vražda, detektivové
Počet stran: 429

Jussi Adler-Olsen přichází s dalším napínavým thrillerem, který je také označován jako Druhý případ komisaře Carla Morcka.

Zabiják Adler-Olsen

Jméno Jussi Adler Olsen je příznivcům severských detektivek již určitě známo. Tento dánský autor se narodil v roce 1950 v Kodani a mimo jiné pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Jeho první knihou byla kniha Abecední dům, která vyšla v roce 1997.
Do této doby také napsal čtyři knihy, které se zabývají kodaňským (kriminálním) oddělením Q. Mezi tyto knihy patří Žena v kleci, Zabijáci, Vzkaz v láhvi a Složka 64. A právě tato série ho nejvíce proslavila na celém světě.

Recenze: Až na vrchol hory

16. září 2013 v 17:54 | Wendulka
Název: Až na vrchol hory
Originální název: Upp till toppen av berget
Autor: Arne Dahl
Překlad: Linda Kaprová
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2013 (v originále 2000)
Klíčová slova: thriller, napětí, vražda, detektivové
Počet stran: 352

Populární autor švédských detektivek přichází po knihách Misterioso a Zlá krev opět s novou knihou. Detektivy čeká další případ a vyštřovací Skupina A se dává znovu do práce.

Arne Dahl - jeden z nejlepších švédských autorů detektivek

Arne Dahl je ve švédské kriminální literatuře již dobře známý. Jeho detektivní romány o Skupině A byly ke značné radosti všech jeho fanoušků dokonce zfilmovány.
Arne Dahl, vlastním jménem Jan Lennart Arnald, je literární kritik a redaktor. Z svůj život napsal téměř dvě desítky knih. Za tyto knihy získal nejvýznamnější ocenění pro autory detektivního žánru.

Recenze: Papír - Umělecká tvorba a dekorace

30. července 2013 v 17:03 | Wendulka
Název: Papír - Umělecká tvroba a dekorace
Originální název: The New Encyklopedia of Techniques for Crafting With Paper
Autor: Ayako Brodeková a Claire Waite Brownová
Překlad: Kateřina Lipenská
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2011
Klíčová slova: papír, pro šikovné ruce, příručka, udělej si sám
Počet stran: 160

Něco málo o autorkách

Ayako Brodeková je přední autorkou knih o origami. Založila si také webové stránky o origami - www.oricraft.com.
Claire Waite Brownová je editorkou, ale zabývá se také knihami o umění a umělecké tvrobě již od roku 1993. Mimo jiné se zabývala tématy, jako jsou výroba papíru či knižní vazby.

Papír je všude!

Setkáváme se s ním každý den. Prakticky pořád je nám na dohled něco, co má co do činění s papírem. Na papír si píšeme poznámky, na papírech jsou nastisklé knihy atd.
Samozřejmě, udělat z papíru lodičku, vlaštovku nebo sněhovou vločku, jsme zvládli už jako malí. Pokud vás tato tvroba bavila již v dětství, tak budete touto knihou nadšeni.
Na 160 stranách vám autorky předloží tolik různých návrhů, co z papíru vyrobit, až vám bude hlava kolem přecházet.

Pokud by vás zajímaly různé techniky, které se s papírem spojují, tak hned na začátku vás jistě zaujme kapitola s názvem Vše o papíru. Podle těchto typů se pak kniha dělí do dalších kapitol. Jsou zde kapitoly, jako je origami, plastické modely, vázání knih, vystřihování z papíru a mnohé další. Pokud jste si již svůj styl vybrali, tak můžete přejít rovnou k výrobě. Na začátku jsou vždy sepsány materiály, které budete v výrobě potřebovat. Materiály ale nejsou nijak speciální, většinou vám postačí tužka, lepidlo, nůžky, kružítko a samozřejmě papír. A už můžete tvořit. Návody jsou zde velmi dobře zpracovány a při výrobě vám velice pomohou. Kniha je navíc doplněna i o kresby a fotografie, které vás už určitě nenachají na pochybách, jak výtvor vyrobit.

Qulling

Ráda bych se zmínila ještě o kapitole v této knize, která mě naprosto nadchla. Technika má název quilling a znamená řasení papírových proužků. Ono to zní celkem jednoduše, ale při práci to dá pořádně zabrat. Ovšem výtvory, které jsou vyfotografované v této knize jsou úžasné. O této technice jsem se dozvěděla až díky této knize a naprosto mě nadchla. Na některé výtvory vyrobené touto technikou se pak můžete podívat na internetových stránkách ,na které odkazuji v závěru celé recenze.

Ovšem i další kapitoly knihy jsou skvělé. Naučí vás třeba dělat koláže z papíru nebo se dozvíte i něco více o technice jménem papírmašé.

Knihu bych opravdu doporučila všem. Ať již maminkám s dětmi, kterým pomalu docházejí nápady, co s papírem dělat, ale také všem, které tvroba z papíru zajímá a chtěli by se dozvědět něco nového a naučit se spoustu hezkých věcí.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 10/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU TÍMTO DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Papír - Umělecká tvroba a dekorace
ZDROJ OBALU: bux.cz
SOUVISEJÍCÍ: Quilling

Recenze: Kaligrafie a iluminace

30. července 2013 v 16:28 | Wendulka
Název: Kaligrafie a iluminace
Originální název: The Encyklopedia of Calligraphy & Illumination
Autor: Janet Mehiganová & Mary Nobleová
Překlad: Marie Novotná
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2010 (v originále 2005)
Klíčová slova: kaligrafie, iluminace, udělej si sám, pro šikovné ruce, trocha zručnosti
Počet stran: 160


Taky jste vždycky obdivovali staré typy písem a chtěli jste něco podobného umět? Pak máte jedinečnou příležitost se něco z toho naučit. Kniha Kaligrafie a iluminace vás na 160 stranách provede tím, co všechno by jste o kaligrafii a iluminaci měli vědět.

Co je to kaligrafie a iluminace?

Slovo kaligrafie pochází z řečtiny a znamená krasopis. To znamená, že je zde velmi důležitá improvizace a odzdobnost jednotlivých písem, které mohou mít i přednost před čitelností (no jen si vzpomeňte, že někdy je opravdu těžké nějaké ozdobné písmo přečíst).
Iluminace poté zahrnuje různé umělecké výzdoby písem a textů nebo také celých knih. Do iluminace se zařazují také různé kresby, které jsou nějakým způsobem s písmem spjaty.

Styly písem, to je ono!

A teď již k samotné knize. Kniha je rozdělená na několik částí. V první části se seznámíme s nástroji i materiály, které budeme pro výrobu potřebovat. Jsou zde obyčejné nástroje, jako jsou tužky nebo pera, ale i nástroje, které se dají sehnat jen v určitých obchodech. Patří k nim třeba zlatý prášek, který je potřebný pro iluminace.
V další části knihy jsu pak velmi detailně popsány základy kaligrafie a vše s ní spojeno.
Poté přichází má nejoblíbenější část knihy a to jsou styly písem. Tato kniha nám poradí návody na základní písmo, ale také třeba i na písmo gotické nebo minuskule.
V poslední části knihy je pak velmi detailně popsaná iluminace a vše, co k ní patří.

Na knize mě velice zaujala převážně část, kde se zabýváme styly písma. Vždy jsem něco takového chtěla umět a moc ráda podle těchto návodů různé styly vyzkouším.
Část iluminace mě také zaujala, ale spíše jen tak laicky. Je zde plno fotografií iluminací, které jsou vskutku působivé. Avšak laik, jako jsem já, asi nepozná ten pravý smysl iluminací. Ten je spíše určen pro odborníky.
Takže bych tuto knihu určitě doporučila spíše odborníkům, kteří se tímto zabývají, než obyčejným laikům. Na druhou stranu styly písma jsou velmi zajímavé a určitě je zvládne i laik, jen pokud se bude trochu snažit a chtít. Iluminace si spíše budu jen prochlížet a kochat se nad tím, jak může někdo něco takového vyrobit.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 7/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU TÍMTO DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Kaligrafie a iluminace
ZDROJ OBALU: bux.cz

Recenze: Úžasní psi - Fakta a zajímavosti

29. července 2013 v 15:05 | Wendulka
Název: Úžasní psi - Fakta a zajímavosti
Originální název: Amazing Dog
Autor: Ryan O'Meara
Překlad: Lumír Mikulka
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2011 (v originále 2010)
Klíčová slova: psi, encyklopedie, fakta, zajímavosti
Počet stran: 192

Nejlepší přítel člověka.

Pes. Nejlepší přítel člověka. Lidé mají psy již odnepaměti. Na světě existuje velké množství plemen a stále se nová plemena šlechtí.
Každý z vás již určitě někdy držel v ruce encyklopedii psů. Každé plemeno zde bylo popsáno, byla zde nějaká fotka a to je vše.
Jenže. Tato "encyklopedie" je poněkud jiná. Zde není hlavním účelem poznat nejrůznější plemena psů. Dokonce zde ani není příliš vysvětleno, jak psa cvičit nebo se o něj starat. Ovšem pár dobrých rad se zde určitě najde. Kniha je především plná faktů a zajímavostí o psech a někdy i jejich pánech.

Všude samý pes

Najdeme zde historii psů, např. kde se psi objevovali v Bibli. Také jsou nám zodpovězeny nejrůznější otázky typu: proč psi vystrkují hlavu z jedoucího auta? Ze zajímavostí zde objevíme, jaký byl největší a nejmenší pes na světě, dozvíme se také, proč se psi chovají tak, jak se chovají a nebo se podíváme pod pokličku asistenčním psům. Pro milovníky knih a literatury se dočteme o nejslavnějších psech v literatuře.

Nádherné barevné fotografie

Ihned, jak jsem knihu otevřela, tak jsem věděla, že se mi bude líbit. Kniha na skvělém křídovém papíře, krátké (někdy i delší) odstavce textu, ale hlavně...hlavně nádherné fotky psů a ilustrace, které skvěle doplňují celkový dojem knihy. Kniha je dle mého názoru zpracována opravdu kvalitně. Na začátku knihy je obsah, kde jsou názvy jednotlivých kapitol. Pokud hledáte něco určitého, tak vás jistě potěší rejstřík na konci knihy, který je řazený dle abecedy, takže najít zde nějaké plemeno či nějaký pojem je tudíž hračka.
Někdy mi sice přišlo, že jsou informace na stránkách řazeny bez jakéhokoliv klíče, tudíž mi k sobě někdy nějaké věci neseděly. To je ale opravdu jen maličkost, kteoru hravě zakryje styl a hlavně (jak jsem již předznamenala) nádherné barevné fotografie, kterých je v knize opravdu požehnaně.

Pokud tedy patříte k milovníkům psům a rádi se o nich dozvítě něco nového, tak by tato kniha určitě neměla chybět ve vaší sbírce.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 10/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU TÍMTO DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Úžasní psi - Fakta a zajímavosti
ZDROJ OBALU: bux.cz
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: Úžasní koně

Recenze: Veselé kolíčky

18. července 2013 v 15:33 | Wendulka
Název: Veselé kolíčky
Originální název: Pinces a linge, Petits sujets malins
Autor: Claude Schmill-Van den Berghe
Překlad: Ivana Sůsová
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2012 (v originále 2007)
Klíčová slova: pro šikovné ruce, ruční práce, udělej si sám, kolíčky
Počet stran: 30


Obyčejné kolíčky? Ale kdepak!

Nemáte zrovna co dělat a máte po ruce obyčejné kolíčky na prádlo?
A nebo chcete jen někoho potěšit vlastní ručně vyrobenou drobností a nevíte, jak by měla vypadat? Tak tato knížečka je určena právě vám.
Na 30 stranách zde zjistíte, jak z obyčejných kolíčků na prádlo vytvořit originální dárečky, ozdoby a nebo prostě jen okrasné kolíčky.

50 modelů jako dárek i jako dekorace

Na začátku této knihy se seznámíte s pomůckami, které pro svou práci budete potřebovat. No a pak už můžete vyrábět.
Na výběr máte z 50 různých modelů. Některé modely se vám budou hodit i jako dekorace na vánoční či velikonoční stůl. U každého modelu je na začátku vždy seznam pomůcek, které budete potřebovat. Následuje velmi detailní popis práce. V knize však nechybí ani šablony, podle kterých si můžeme ozdobu obkreslit a následně vyrobit. Každý model je poté i doplněn fotografií, jak výsledný kolíček bude vypadat.

Přehlednost nade vše.

Velké plus knihy také je, že je velice přehledná. Jak jsem již avizovala výše, tak má vždy u každého návodu nejdříve sepsány všechny pomůcky, a poté samotný návod. Velké barevné fotografie vás pak jistě nenachají na pochybách o tom, co vám z vašeho výtvoru vznikne.

Knihu můžu vřele doporučit všem, kteří rádi něco vyrábějí a kutí, ale i těm, kteří by si něco podobného v budoucnu chtěli zkusit.

Vyrobit něco originálního z obyčejných kolíčků nikdy nebylo snadnější.

KONEČNÉ HODNOCENÍ: 9/10

ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU TÍMTO DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ODKAZ NA KNIHU NA STRÁNKÁCH NAKLADATELSTVÍ: Veselé kolíčky
ZDROJ OBALU: kosmas.cz
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: Převlečené krabičky od zápalek

Recenze: Hunger Games - Síla vzdoru

7. července 2013 v 17:30 | Wendulka
Název: Hunger Games - Síla vzdoru
Originální název: The Hunger Games Mockingjay
Autor: Suzanne Collinsová
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2011
Klíčová slova: dystopie, akce, napětí, láska, život a smrt
Počet stran: 342

Třetí část úspěšné trilogie Hunger Games. Recenze na předchozí dva díly si můžete přečíst TADY a TADY.

Hned na začátku bych chtěla zdůraznit, že tato recenze může obsahovat spoilery z prvního a druhého dílu, takže doporučuji těm, kteří si chtějí tuto knižní sérii přečíst a ještě nečetli první a druhý díl, aby tuto recenzi raději nečetli!

Recenze: Hunger Games - Vražedná pomsta

21. června 2013 v 22:23 | Wendulka
Název: Hunger Games - Vražedná pomsta
Originální název: The Hunger Games Catching Fire
Autor: Suzanne Collinsová
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2010
Klíčová slova: dystopie, akce, napětí, láska, život a smrt
Počet stran: 335

Pokračování úspěšné knihy Hunger Games - Aréna smrti, jejíž recenzi si můžete přečíst zde.

Hned na začátku bych chtěla zdůraznit, že tato recenze může obsahovat spoilery z prvního dílu, takže doporučuji těm, kteří si chtějí tuto knižní sérii přečíst a ještě nečetli první díl, aby tuto recenzi raději nečetli!

Nakladatelství Fragment přichází s dalším dílem této celosvětově úspěšné trilogie. Druhý díl nese název Vražedná pomsta a je pokračováním knihy Aréna smrti, která v nakladatelství Fragment vyšla v roce 2010.

Recenze: Pod nekonečnou oblohou

14. června 2013 v 18:09 | Wendulka
Název: Pod nekonečnou oblohou
Originální název: Under the Never Sky
Autor: Veronica Rossi
Překlad: Michaela Škultéty
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Klíčová slova: dystopie, fantasy, láska, boj
Počet stran: 328

Osudy dvou absolutně rozdílných lidí, kteří se spojí ve chvíli největší nouze, aby zachránili své blízké.

Na jedné straně stojí Árie, která žije v bezpečí Blaženosti. Zde má všechno, na co si jen vzpomene. Tento svět je chráněn systémem, ve kterém věci jako vraždy a zločiny nemají místo.
Na druhé straně stojí Peregrin. Je to mladší bratr Krvepána, který žije úplně v jiném světě než Árie.
Shodou náhod a okolností se tito dva setkají a to, když Árie hledá svou matku Luminu a Peregrin syna svého bratra - Talona. Árie se ocitá v Obchodě se smrtí - ve vnějším světě, kde na ni čekají překážky, které si ani neumí představit.
Osadnice (Árie) spolu s Divochem (Peregrin) spolu uzavírají dohodu a vydávají se pátrat po svých blízkých. Postupem času zjišťují, že by zřejmě jeden bez druhého nepřežili.

Recenze: Vampyrismus v kulturních dějinách Evropy

26. května 2013 v 11:40 | Wendulka
Název: Vampyrismus v kulturních dějinách Evropy
Originální název: ---
Autor: Giuseppe Maiello
Překlad: Vladimír Vimr
Nakladatelství: Lidové noviny
Rok vydání: 2005 (v originále 2004)
Klíčová slova: upíři, Evropa, historie, znaky vampyrismus, nadpřirozeno
Počet stran: 189
Vydání: první
Věková kategorie: 15+
Věta nebo slovo vystihující knihu: upíři v Evropě

Na knihu jsem narazila vlastně náhodou. Do školy jsem psala práci na téma Dracula, tak mi tato knížka přišla pod ruku.
Většina z vás tuto knihu zřejmě nezná, a tak bych na začátek ráda představila i autora knihy - Giuseppeho Maiella.

Giuseppe Maiello (*1962) vystudoval politické vědy východní Evropy, kdy se specializoval na historii. Následně v Praze na FF UK získal doktorát v oboru slovanské filologie. Na začátku 90. let vyučoval italštinu. V letech 1993-2001 poté dohledával hroby italských vojáků padlých v 1. a 2. světové válce v tehdejším Československu, Ukrajině a v Rusku. Od roku 1997 také vyučuje na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze.

A teď již k samotné knize. Jak již název napovídá, bude se převážně zabývat vampyrismem na evropském území.
Kniha je rozdělena na dvě části, dále na část s názvem Přílohy, bibliografii a obsah.

Na začátku první část se autor zabývá etymologickými východisky. Můžeme to brát jako takový úvod k problematice vampyrismu. Autor se zde zabývá samotným slovem upír a snaží se dobádat, kde toto slovo vzniklo a jaké bytosti takto můžeme nazývat. Poté se zabývá fenoménem upír tak všeobecně, aby se v další části mohl zabývat jednotlivými kulturami a jejich projevy vampyrismu.
Nejdříve se zabývá projevy vampyrismu v nejstarších kulturách světa. V dalších oddílech se zabývá upíry např. v severní Evropě, ve Francii, Itálii, v Anglii nebo třeba na Balkáně.

Ve druhé části je hlavním tématem otázka po současných teoriích o původu vampyrismu. Autor zde nastiňuje různé teorie o původu tohoto fenoménu.
V přílohové části jsou poté ukázky z různých zpráv, dekretů a jiných úryvků, které nám mají přiblížit výskyt upírů v minulosti.

Kniha je určena především pro ty, kteří se chtějí něco více dozvědět o historii vampyrismu, a to historii vampyrismu v Evropě. Pro ně je tato kniha velmi důležitým zdrojem poznání. I když určitě existuje i více knih na toto téma (musím přiznat, že jsem strávila hodiny v knihovně a hledala nějakou literaturu na téma Dracula, ale i vampyrismus všeobecně, a moc publikací jsem teda opravdu nenašla), tak vám jistě bude tato publikace dobrým průvodcem.

Troufám si tvrdit, že kniha vcelku detailně popisuje upíří historii v evropských státech. Autor dokáže psát velmi poutavě, nepíše dlouhá souvětí. Vše na sebe navazuje, a tak si knihu mohou přečíst i mladší čtenáři. I když je otázka, zda by je tato kniha bavila.
Objevuje se zde totiž velké množství termínů a cizích výrazů, které označují upíry snad ve všech evropských kulturách.
Setkáme se zde s pojmy, jako jsou lamia, striga, loup-garou, la strega, Nachzehrer, mora a další. Všechny tyto termíny vám postupně poodhalí tato kniha.
Takže, pokud vás alespoň trochu zajímá historie vampyrismu v Evropě a chtěli byste se o ní dozvědět více, tak je tato kniha určena právě vám.

Ovšem na druhou stranu mám jisté výhrady. Jak jsem již uvedla na začátku, knihu jsem si obstarala z důvodu mého referátu. Avšak pro mě i pro ostatní nadšence do Draculy byla trochu zklamáním. O Draculovi jsou tam všeho všudy dvě, možná tři věty. Víc nic. Samozřejmě - kniha nenese název typu Dracula a jak ho číst, ale přesto. Člověk by si myslel, že když si půjčí knihu o vampyrismu bude tam Draculovi přece jen nějaká část věnovaná. Bohužel, v této knize se toho o něm moc nedočtete.
Také musím zklamat nadšence, kteří by se chtěli dozvědět něco více o upírech jako takových, o jejich praktikách, způsobech a jiných. Tomu se tato kniha také moc nevěnuje.

A ještě jsem se chtěla zmínit o jedné věci, o to jsou ilustrace. Kniha vás na první pohled celkem upoutá svou obálkou a možná byste čekali, že se podobné ilustrace vyskytnou i v knize. Ovšem musím vás zklamat. V knize ilustrace nečekejte. Možná pár nějakých obrázků, které mají vyplnit prázdné strany při názvech částí, ale jinak nic. Člověk by možná počítal s tím, že k této tématice je velké množství ilustrací, tak by se tam třeba nějaké mohly objevit, ale bohužel.

Sečteno podtrženo:
Co v knize najdete: historii upírů v Evropě, etymologický výklad slova upír, značný počet termínů označující upíra v evropských kulturách
Co v knize moc nenajdete: Draculu, upírské praktiky, známé upíry filmové i knižní

 
 

Reklama